Namijenjena djeci
94

Izložba "Svijet ilustracije" umjetnice Džejlane Karaman Pašić bit će otvorena 8. augusta u Sarajevu

L. R.
Ilustracija: Džejlana Karaman Pašić
Ilustracija: Džejlana Karaman Pašić
U sarajevskoj galeriji Jelićeva će u četvrtak, 8. augusta s početkom u 18 sati biti otvorena izložba pod nazivom "Svijet ilustracije" umjetnice Džejlane Karaman Pašić.

Riječ je o izložbi ilustracija namijenjenim djeci, a jedan od ciljeva izložbe jeste da se djeci približi kultura i čitanje knjiga od najranije dobi jer čitanje razvija inteligenciju i maštu.

Na ovoj izložbi Džejlana Karaman Pašić će predstaviti autorske slikovnice, karte, razne ilustrovane edukativne materijale za djecu i slično, ali i ilustracije rađene u saradnji sa književnicima i izdavačkim kućama.

Bit će izloženo više od stotinu radova u tehnici tempere, gvaša, tuša, olovke, kao i ilustracije u digitalnoj tehnici. Fokus je, uglavnom, na sadržaju namijenjenom djeci.

Pored izloženih ilustracija, u svijet mašte i pisane riječi na izložbi će pristustovati višestruko nagrađivana bh. književnica Marija Fekete-Sullivan, koja će čitati jednu od svojih bajki tokom otvorenja. Da najmlađima ugođaj bude još ljepši, autorica izložbe je pripremila kutak u kojem će moći bojiti, mozgati i rješavati zadatke.

Inače, ovu sarajevsku ilustratorku i vizuelnu umjetnicu javnost je imala priliku upoznati putem brojnih samostalnih izložbi. Istaknuta je umjetnica Kantona Sarajevo i dobitnica nagrade Collegium Artisticum za instalaciju i nove medije. Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi "Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije".