29. oktobra u 19 sati
0

Koncert ansambla "Mladi umjetnici u kreiranju kulture" u Sarajevu

N. O.
Udruženje "SA Sinfonietta" sa zadovoljstvom najavljuje prvi koncert u okviru projekta "Mladi umjetnici u kreiranju kulture", koji se realizuje drugu godinu zaredom.

Ovaj projekat je nastavak uspješnog programa Cellissimo, koji već dugi niz godina pruža priliku najmlađim talentovanim violončelistima iz Bosne i Hercegovine. Prošle godine, Udruženje je proširilo projekat kako bi obuhvatio i violončeliste – učenike srednjih muzičkih škola i studente Muzičke akademije.

Cilj projekta je da mladi muzičari dobiju priliku da se istaknu, uspostave veze s vršnjacima i izgrade iskustvo nastupanja pred publikom. Kroz koncertne nastupe u različitim gradovima, mladi umjetnici ne samo da razvijaju svoje vještine, već i šire kulturni utjecaj, povezujući se s publikom izvan svojih matičnih zajednica.

Ovaj program ih priprema za profesionalni svijet, omogućavajući im da kroz mobilnost i saradnju postanu ključni akteri u kreiranju bogatije kulturne scene svog grada, kantona i zemlje.

Ove godine u okviru projekta planirana su tri koncerta u Sarajevu, Zenici i Žepču, što mladim muzičarima pruža priliku da nastupaju pred različitom publikom i steknu vrijedno scensko iskustvo.

Koncert će se održati 29. oktobra 2024. godine u 19 sati u koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman.

Nastupaju Naida Huseinagić, Emina Fetahović, Lara Halvadžija, Hana Hamza i Eva Čalija, uz klavirsku saradnju Zerine Šabotić. Program koncerta obuhvata kompozicije Henriett Bosmans, Luigija Boccherinija, Édouarda Laloa i Camilla Saint-Saënsa.

Projekat se realizuje uz podršku Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, te u saradnji sa Glazbenom školom "Katarina Kosača-Kotromanić" u Žepču, Muzičkom akademijom u Sarajevu i Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Ulaz je slobodan.