U londonskoj galeriji
49

Aktivisti grupe za prava životinja uništili prvi službeni portret kralja Charlesa

N. C.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Aktivisti grupe za prava životinja uništili su prvi službeni portret kralja Charlesa koji je trenutno izložen u londonskoj galeriji.

Aktivisti su kraljevu glavu pokrili znakom britanskog crtanog lika, Wallace iz humoristične serije "Wallace and Gromit". Potom je na sliku zalijepljen znak oblačića sa sljedećim natpisom: "Nema sira, Gromit, pogledajte svu ovu okrutnost na farmama RSPCA."

Akcija je osmišljena da skrene pažnju na izvještaj grupe na osnovu istraživanja na 45 farmi osiguranih od dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja Kraljevskog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama.

Vlasnik galerije koja prikazuje portret rekao je za CNN da portret nema oštećenja i da je zaštićen slojem perspeksa, prozirne termoplastike.

Slika, koja je prvi službeni portret kralja Charlesa kao monarha, izazvala je buru u javnosti kada je službeno predstavljena ranije ove godine. Umjetnik Jonathon Yeo prikazao je kralja na pozadini grimizno crvenih poteza kistom, što je izazvalo pomiješane reakcije.