Večer posvećena plesu
83

Balet "ZOI '24 - Zvuk olimpijske iskre" izveden ispred Narodnog pozorišta Sarajevo

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hassanbegović
Drugi dio baletnog triptiha Planeta Sarajevo "ZOI '24 - Zvuk olimpijske iskre", kao omaž 40. godišnjici Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijerno je izveden sinoć na prepunom Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a u predstavi su učestvovali članovi ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo koji su plesali na muziku kompozitora Johna Williamsa. Uloge su ostvarili: Albina Huskić, Elio Arnoldo Villa Garcia, Masafumi Okuzono, Luisa Escamilla Rodriguez, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Darika Dunganova, Selma Efendić, Masafumi Okuzono, Admir Kalkan i Toko Tatekawa.

Prvi dio triptiha Planeta Sarajevo "K'o nekad u osam" u koreografiji i režiji Ekaterine Vereshchagine otvorio je večer posvećenu plesu. U baletu "K'o nekad u osam" članovi baletnog ansambla plesali su na muzičke hitove '70-tih godina. U predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta NPS: Nataša Gaponko, Darika Dunganova, Luisa Escamilla Rodriguez, Selma Efendić, Amina Sulejmanagić, Ivan Salonski, Bulat Gareev, Goran Staniškovski, Boris Vidaković i Denis Zhuchenko.

Ljubitelji baletne umjetnosti mogli su uživati i u duetu iz baleta "Mare Nostrum" u izvedbi solista Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamare Ljubičić i Olega Karatseva. Balet "Mare Nostrum" rađen je na muziku Jordija Savala, u koreografiji Davidea Bombane.

O programu Kultura na ulice

Kultura na ulice je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekt Kultura na ulice je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS Kultura na ulice 2024. je besplatan.