Zbog novog filma
122

Bh. umjetnik se u 78. godini odlučio na zanimljiv izazov: Biciklom od Sarajeva do Drvenika

I. S.
Foto: Facebook/Jasmin Duraković
Foto: Facebook/Jasmin Duraković
Direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić se u 78. godini odlučio na zanimljiv izazov - iz Sarajeva je biciklom krenuo u Drvenik.

Kako je na društvenim mrežama naveo bh. reditelj Jasmin Duraković, Hadžiomerspahić ovo radi za potrebe snimanja filma.

"Jutros je iz sarajevskog naselja Ciglane Enver Hadžiomerspahić krenuo na biciklu do Drvenika. To je i početak snimanja dokumentarnog filma 'Ars Aevi/Umjetnost epohe' o velikom i decenijskom projektu nastanka kolekcije Ars Aevi, koji bi se trebao krunisati izgradnjom muzeja savremene umjetnosti", napisao je.

Dodao je da je ovo priča o moći individualnog i kolektivnog duha u teškim godinama opsade Sarajeva do danas i da je ta priča počela baš u Drveniku 1991. godine

Hadžiomerspahić je rođen 1946. u Banjoj Luci. Jedan je od najznačajnijih umjetnika u BiH. Generalnu koncepciju muzeja Ars Aevi predstavio je tokom opsade Sarajeva, 1992. godine.

Kolekcija Ars Aevija broji oko 160 umjetničkih djela, višemilionske vrijednosti, koji su dijelom trenutno smješteni na trećem i četvrtom spratu Vijećnice.

Krajem prošle godine je objavljeno da će izgradnja muzeja Ars Aevi napokon početi na proljeće 2024. Međutim, to se još uvijek nije dogodilo.