Ulaz besplatan
8

Bogat program manifestacije MakDan: Bit će obilježena 107. godišnjica rođena Maka Dizdara

I. S.
U četvrtak, 17. oktobra, s početkom u 20:00 sati, u Svečanoj sali u Gazi Husrev-begovom hamamu Šadrvan, u prostorijama Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića, održat će se obilježavanje 107. godišnjice rođenja Maka Dizdara.

Ova manifestacija, pod nazivom MakDan, obilježava se u organizaciji Fondacije Mak Dizdar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Program obilježavanja uključuje:

  • Prikazivanje dijela filma "Ruka do ruke" reditelja Jana Berana

  • "Izvedbu kompozicije Vojina Komadine "Glose sa margina Srećkovićevog evanđelja", u kojoj učestvuju: Aneta Ilić, sopran Vasa Stajkić, bariton Aleksandar Ružičić, flauta Saša Mirković, viola Nikola Buljančević, kontrabas Zoran Komadina, perkusije

  • Recital poezije Maka Dizdara, u izvedbi Dine Bajrovića.

Ulaz na ovaj događaj je besplatan, a zbog ograničenog broja mjesta, preporučuje se rezervacija putem e-maila na adresu [email protected] ili putem poruke na Facebook stranici Fondacije Mak Dizdar.

MakDan je postao tradicionalna manifestacija posvećena očuvanju sjećanja na Maka Dizdara i njegovo bogato naslijeđe. Ovaj događaj svake godine podsjeća na neprocjenjiv značaj njegove poezije, koja je nadrasla okvire književnosti i postala sastavni dio kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine. Fondacija Mak Dizdar, kroz MakDan, kao i druge projekte, nastoji promovirati i sačuvati Dizdarovu književnu ostavštinu, ističući trajni značaj i uticaj njegovih stihova na bosanskohercegovačku kulturu.

Ovom manifestacijom Fondacija kontinuirano doprinosi podizanju svijesti o važnosti očuvanja i promocije kulturne baštine Bosne i Hercegovine.