U kinu Meeting Point
8

Cijenjeni britanski novinar Ed Vulliamy koji je izvještavao o ratu u BiH otvorio 10. WARM festival

N. O.
Foto: I. Š./Klix.ba
Ed Vulliamy, (Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras je u Sarajevu otvoren WARM Festival, jedan od najznačajnijih međunarodnih festivala o savremenim konfliktima.

Festival je u kinu Meeting Point otvorio legendarni novinar i pisac Ed Vulliamy, poznat po izvještavanju o ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te otkrivanju koncentracionih logora 1992. godine.

"10. WARM festival se otvara večeras i bit će fokusiran na Gazu i Ukrajinu. Mi smatramo da kroz ta dva sukoba možemo generalno projektovati u svijetu što se dešava. Večeras otvaramo festival govorom Eda Vulliamyja koji će postaviti ton festivala. Insistirat će na tome da je Sarajevo, uvijek je bilo, a sad je posebno, mjesto na kojem niko neće ograničavati nikog u tome šta kaže, a pogotovo kad su u pitanju konflikti. Mi smo svjesni da je i u nekim razvijenim demokratijama sloboda govora upitna kategorija", kazao je Damir Šagolj u izjavi prije otvorenja.

Ove godine WARM Festival donosi niz fascinantnih izložbi, diskusija, filmova i gostovanja poznatih imena iz svijeta medija i umjetnosti.

U galeriji Manifesto je također danas otvorena izložba UnMute Gaza sa početkom u 17:00 sati. Izložba je jedna od najznačajnijih globalnih projekata o Gazi u protekloj godini. Osim u galeriji Manifesto, izložba je postavljena i po raznim lokacijama u gradu.

Lejla Hodžić je, zajedno sa Slavenom Toljem, kustosica izložbe "BOSNIA-UKRAINE: Izvještavanje iz budućnosti", koja će biti premijerno postavljena na WARM Festivalu u četvrtak u 18:30 u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina.

U narednim danima na Festivalu će također učestvovati svjetski poznati novinari i književnici, poput Amire Hass i Davida Rieffa, te će biti postavljene izložbe i promocije knjiga o Gazi i Ukrajini.

Značajna izložba koja će biti otvorena na WARM-u je i multimedijalna izložba fotografija "MY HOME" Samare Abu Elouf, palestinske foto novinarke koja izvještava iz Gaze za The New York Times, na Akademiji likovnih umjetnosti u 18:00 sati u četvrtak.

Program Festivala je na engleskom jeziku. Ulaz na sve događaje je besplatan.

Program Festivala je dostupan na stranici WARM-a.