Jug Radivojević
146

Direktor beogradskog pozorišta: Sarajevo je prijateljski grad u kojem umjetnost brani visoke stanadarde

N. C.
Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta (Foto: BDP)
Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta (Foto: BDP)
Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević boravi u našem gradu povodom Sarajevo Festa, a za Klix.ba je govorio o teatru i saradnji umjetnika u regionu.

Radivojević ističe da mu je jedan od ciljeva dok je na čelu Beogradskog dramskog pozorišta otvaranje ka regiji.

"Za BDP je regionalna saradnja već petu godinu zaredom jedna od prioritetnih ideja. Uspostavljanjem festivala RUTA – regionalna unija teatara, naše namjere smo i praktično potvrdili i napravili koncept najfrekventnijeg okupljanja u toku jedne pozorišne sezone u regionu. Ne samo kroz RUTU, već i kroz mini festivale 'Naši dani' okupljamo i one teatre koji nisu članice RUTE, tako što razmjenjujemo predstave igrajući jedni kod drugih po nekoliko dana zaredom s više naslova. Na taj način vraćamo u teatarski život čitav regionalni prostor, jer kao što i sami umjetnici osjećaju, a vjerujem baš kao i publika širom regiona, podižemo interesovanje svih aktera na najviši nivo. Dakle, razmjena i umrežavanje su naša platforma i za budućnost", navodi.

On dodaje da su ovakvi susreti i festivali prilika za regionalnu saradnju.

"Svaki regionalni festival jeste skup istomišljenika po pitanju koncepta doživljaja kulturnog djelovanja. Festivali jesu najbolje mjesto razmjene iskustava i aktivnog pomišljanja zajedničkih projekata. Zato nikad nije dovoljno pozorišnih festivala koliko god da ih ima", dodaje.

Između ostalog, pitanja koja se kroz ovogodišnji Sarajevo Fest provlače kroz same predstave koje su dio festivala tiču se intimnih, porodičnih vrijednosti, ali iz društvenih tema. On ističe da je teatar mjesto gdje se trebaju postavljati egzistencijalna pitanja od važnosti za čovječanstvo.

"Teatar je mjesto okupljanja, mjesto prezentovanja, mjesto na kojem se doživljava katarza ili se postavljaju egzistencijalna pitanja od važnosti za čovječanstvo. Teatar nikada nije bio važan i uspješan kada je favorizirao dnevnu politiku i na bilo koji način promovisao banalnost. U teatru gledalac traži svoj spas, traga po svom bit ću, želi da se identifikuje emotivno, da pomogne sebi i svom bližnjem", navodi.

(Foto: BDP)
(Foto: BDP)

Predstava "Tiho, tiše" je jedna od dvije Beogradskog dramskog pozorišta koje su dio festivala. Upravo i ona govori o još jednoj temi od značaja za današnje društvo te preispituje mitove o silovanju i položaju žene.

"BDP se trudi da ide u korak s vremenom, baveći se temama od suštinskog značaja za boljitak kako pojedinca tako i čitavog društva. Nas okupiraju teme koje nam pomažu da postanemo bolji ljudi, dok se suočavamo s istinom na kojom neprestano tragaju naši umjetnici, obrađujući velike teme kroz svoje prepoznatljive poetike. Biramo umjetnike koji imaju stav, ali koji ne demonstriraju 'teatarsku silu' već one koji pametno promišljaju vremena iza i ispred nas, dok vrijeme u kojem živimo tretiraju kao asocijaciju i referencu na najznačajniju svjetsku literaturu od antike do danas", dodaje.

U sklopu Sarajevo Festa bit će odigrana predstava "Švejk" Jaroslava Hašeka, remek- djelo evropske i svjetske literature. On ističe da je tema predstave antiratna te da nas podsjeća na sve strahote koje su se dogodile.

"'Švejk' je u pravo tema – antiratna himna – koji nas upozorava sjećajući nas na sve potencijale strahote koje su čovječanstvu na samo korak od tragedije. Samo stalnim podsjećanjem kroz prošlost možemo sprečavati velike tragedije u budućnosti. Teatar je mjesto u kojem se glasno govori, ali i u kojem prećutano ima svoje posebno mjesto. Što bi Ivo Andrić rekao 'svijetu je mnogo goreg učinjeno od rečenog nego od prećutanog".

Radivojević ističe da teatar mora biti uzbudljiv, ali da ne daje mnogo često drugu šansu.

"Teatar mora biti uzbudljiv. Svaka tema se može tretirati po svom značenju, ali se lako i može potrošiti. Zato teatar ne daje baš tako često drugu šansu. To umjetnici znaju i zato se u njemu radeći ponašaju vrlo odgovorno, bar kada je rad i BDP u pitanju.

On je istakao da ansambl Beogradskog dramskog pozorišta redovno gostuje na sarajevskoj sceni.

"Radost je obostrana i kad je BDP u Sarajevu, ali i kada Sarajlije gostuju kod nas. Sarajevo doživljavam kao prijateljski grad u kojem umjetnost brani visoke stanadarde i u kojem se uvijek osjećam i profesionalno i lično dobrodošao. Smatram da Sarajevo kao grad u odnosu na broj stanovnika ima izuzetno živu kulturnu scenu i to me kao pozorišnog poslenika jako raduje", zaključuje.