Mnogo emocija
21

Djetinjstvo pod opsadom: Prva izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena u Goraždu i 24 potresne priče

E. A.
Muzej ratnog djetinjstva, u saradnji sa Centrom za kulturu i Zavičajnim muzejom Goražde te uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo organizirali su u Goraždu prvu izložbu "Djetinjstvo pod opsadom".

U okviru izložbe predstavljene su priče i predmeti iz svakodnevnog života djece, koja su odrastala ili odrastaju u gradovima pod opsadom u Bosni i Hercegovini (Goraždu, Sarajevu i Srebrenici), Ukrajini (Mariupol) i Palestini (Gaza). Među 24 priče iz Goražda je i svjedočanstvo Senade Alete.

"Osjećam i tugu i ponos. Tugu je možda najjednostavnije objasniti zato što su nam svima slične, ponos malo teže jer to razumiju samo oni koji su bili sa nama u opkoljenom Goraždu. Ponosna sam na sve nas koji smo preživljavajući opsadu u Goraždu i preživjeli najveću traumu u životu. Ova izložba je bitna jer je jedna vrsta opomene svima nama koji smo odrasli, opomene svima onima koji tek dolaze da rat nikada nije samo zauzimanje teritorije, da rat ubija djecu, uništava dušu i da se mi na sve moguće načine moramo boriti protiv toga. Svjedoci smo svakodnevnog ubijanja djece u Gazi i to će vjerovatno ostati kao jedna od najvećih mrlja čovječanstvu, svima nama koji živimo u ovom periodu. Ova izložba je opomena i snaga svih nas jer sve priče koje ste poklonili Muzeju ratnog djetinjstva ste izvukli iz najintimnijih dijelova duše i srca i poklonili ih budućim generacijama koje dolaze i kod kojih će se razvijati empatija prema vremenu i dijeci koju su preživjela traumu", ispričala je Senada Aleta.

Odrastanje pod opsadom

U Muzeju ratnog djetinjstva, ističu da svaka od priča jasno ukazuje na višestruko negativan uticaj oružanih sukoba na djecu, te ističe različite aspekte ovog kompleksnog iskustva.

"Izložba je posvećena iskustvu, odrastanju u gradovima pod opsadom , fokusirali smo se na Goražde jer smo sada tu, ali smo također predstavili i uključili priče iz drugih gradova koji su tokom rata u BiH bili pod opsadom, nismo željeli izostaviti ni iskustva i lične predmete djece koja su trenutno u gradovima pod opsadom u Ukrajini i Palestini jer pokušavamo biti platforma iza koje se njihovi glasovi čuju, da razumijemo da to nije nešto što je ostalo iza nas, nažalost, da se gradovi pod opsadom drže i danas i da je to lekcija koju nismo naučili jer se takve stvari i dalje dešavaju širom svijeta", kaže Amina Krvavac, direktorica Muzeja ratnog djetinjstva.

Kontinuirano prikupljanje

Izložbi je prethodilo višemjesečno dokumentovanje iskustava Goraždana i Goraždanki, a ostatak priča i materijala koje su predstavljeni na izložbi prikupljeni su tokom nekoliko godina. Naime, prva stalna izložba Muzeja ratnog djetinjstva otvorena je u Sarajevu 2017. godine, a Muzej i danas aktivno prikuplja lične priče i uspomene djece čije je djetinjstvo obilježeno oružanim sukobima širom svijeta.

"Kontinuirano prikupljamo i dokumentujemo iskustva djece i mladih u ratom pogođenim područjima, nemamo kapacitet da dokumentojemo sve što bi željeli, ali trenutno u kolekciji imamo 19 različitih konfliktnih područja iz perspektive djece i preko 6000 ličnih predmeta", kaže Krvavac.

Admir Džemidžić, kustos Zavičajnog muzeja u Goraždu ističe značaj ovakve izložbe.

Glas razuma i opomena

"Veoma je važno da Goraždani pamte i da te starije generacije u današnjem vremenu pamte svoje djetinjstvo i ono što su proživjeli i ispričaju te priče mladim naraštajima, jer njihovo djetinjstvo nije bilo nimalo lako, ni bezbrižno jer svi znamo kroz šta su prolazili kao i cijela BiH i grad Goražde koji je bio u konstantnom okruženju", kaže Džemidžić.

Adisa Alikadić-Herić, kantonalna ministrica obrazovanja, nauke i kulture prisjeća se da je i sama preživjela vrlo težak period rata u opkoljenom Goraždu, kao djevojčica od nepunih 15 godina.

"Zahvaljujući izložbi nove generacije naše djece mogu bar približno da vide kako je to izgledalo i da čuju te priče šta se dešavalo djeci u opkoljenim gradovima. Svjedoci smo da se to i dan danas dešava i u Ukrajini i u Gazi i negdje da pozovemo odrasle, a i djecu da budu glas razuma i da se rat nikome ne desi", poručila je Alikadić-Herić.

Izložba će biti otvorena do 15. augusta 2024. godine. Ukoliko se pokaže da je interes veliki moguće je da će trajati i duže ističu organizatori oduševljeni toplom dobrodošlicom u ovom gradu

Osim u Sarajevu i Goraždu, izložbe Muzeja ratnog djetinjstva trenutno su otvorene u Kijevu i Seulu.