Održana svečanost
0

Dodjelom nagrada završen 11. festival glumca u Konjicu

N. C.
Dodjelom nagrada sinoć je završen je 11. festivala glumca BiH u Konjicu.

Prema ocjenama publike za najbolju glumicu proglašena je Jasna Diklić iz Sarajevskog ratnog teatra Sarajevo-SARTR, za ulogu Ane u predstavi "Moj sin malo sporije hoda".

Diklić je nagradu primila s velikim zadovoljstvom. Maskun konjičkih drvorezbaraza za najbolju glumicu, u ime ASA Grupacije dodijelila je Emina Lepara Alagić, direktorica ASA Banke Konjic.

"Primiti nagradu na ovakvom festivalu za mene je veoma značajno. Publika je možda za glumca najbitniji segment tog našeg kreativnog posla. Svi festivali imaju nešto što je glumcu dosta značajno, ali ovaj festival je dragocjen po tome što je jedinstven u cijeloj državi. Mi glumci volimo da dobijemo glumačku nagradu", kazala je Diklić.

Za najboljeg glumca ovogodišnjeg Festivala glumca BiH u Konjicu proglašen je Zlatan Školjić iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, za ulogu Liama u predstavi "Siročad". Kako je kazao, nagrada je za njega bila iznenađenje. Masku konjičkih drvorezbara u ime Grada Konjica za najboljeg glumca dodijelila je Biljana Handžo, stručna saradnica za kulturu Grada Konjica.

"Mnogo sam sretan što sam dobio ovu nagradu. Predstave se rade za publiku i onaj ko najbolje može da ocijeni predstavu jeste publika. Ovo je sigurno zančajno za mene kao glumca. To će me tjerati da i u buduće dolazim u Konjic s nekim novim kreacijama. Ne moram nužno dobiti nagradu, ali drago mi je uvijek da igram ovdje", rekao je Školjić.

Nagrada za nabolju kolektivnu glumačku igru pripala je Pozorištu mladih Sarajevo za predstavu "Večera budala". Nagradu je primio reditelj Adis Bakrač; a istunje dodijelila Biljana Handžo, stručna saradnica za kulturu Grada Konjica.

"Izuzetna je čast i zadovoljstvo, prije svega, biti dio ovog značajnog bosanskohercegovačkog pozorišnog festivala koji se svake godine razvija i koji postaje sve kvalitetniji i veći. To je prva vrijednost koju želim da istaknem, a, naravno, nagrada publike je nešto što je najznačajnije nama koji se bavimo ovim poslom kad je u pitanju pozorište. To je jedno priznanje koje je iskreno, direktno, jer mi, ustvari, radimo predstave za publiku i tu nema 'foliranja'", kazao je Bakrač.

Senadin Begtašević, član Umjetničkog savjeta Festivala glumca BiH, zatvorio je ovogodišnji festival, kazavši da je festival bio odličan, a predstave žanrovski raznovrsne.

"Ove godine i žanrovski i tematski postojala je jedna raznolikost, mada ove godine nismo imalo pozorišta van BiH. Imali smo pozorišta iz Banja Luke, Tuzle, Mostara, Zenice i Sarajeva, ali tako raskošne su bile te predstave da ni u kojem slučaju ne možemo biti nezadovoljni. Opšta ocjena ovog festivala je odlična", izjavio je Begtašević.

Festival glumca BiH u Konjicu ove je godine ugostio osam pozorišta iz BiH, a održano je i nekoliko Off programa. Benjamin Mušinović, direktor Festivala glumca BiH, kazao je da su se trudili i ove godine publici ponuditi kvalitetne predstave.

"Kreirali smo takav repertoar da imamo presjek najrecentnije bosanskohercegovačke produkcije. Nismo imali regionalni program kao ranije, nego smo se odlučili isključivo na domaće teatre i nekako u kontekstu i različitosti poetika i žanrovske različitosti, ali i uz estetske domete koji su postignuti u scenografskom smislu i u smislu određenih tema koje provejavaju kroz sam repertoar, a koje su snažno i kvalitetno detektovale svu bosanskohercegovačku, ali i širu, evropsku i svjetsku zbilju, jer znamo šta se danas u širim okvirima dešava, a naša je relanost. Ovdje mislim na teme kao što su migrantske krize, vršnjačko nasilje, femicid, ali i neke osobne potrebe da iskažemo zahvalnost za darovane ljepote koje čine suštini skladnog i prirodnog življenja po mjeri čovjeka u pravom smislu te riječi", kazao je Mušinović.

Nakon dodjele nagrada koncert je održao Laka&band.

Posebnubu zahvlanost Organizator je iskazao za kontinuiranu podršku Gradu Konjicu, Kompaniji Bosnalijek, BH Telecomu, Asa Grupaciji i Fondaciji Hastor, firmi Igman dd Konjić, resornom ministarstvima kulture na kantonalnom i federalnom nivou, Turističkoj zajednici HNK, HKD Napredak Konjić, hotelu Građen City Konjic i firmi Zanat, a Generalni medijski pokrovitelj Festivala glumca BiH i ove godine je bio Radio Konjic.