U Brusa bezistanu
56

Ekskluzivna izložba: Rukopisna ostavština Safveta-bega Bašagića zaštićena UNESCO-m pred bh. javnošću

N. C.
Svečano otvaranje izložbe "Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića" održat će se 20. septembra 2024. godine u 14.30 sati u Brusa bezistanu u Sarajevu.

Ambasada Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" u saradnji s Univerzitetskom bibliotekom u Bratislavi i Muzejom Sarajeva organiziraju ekskluzivnu izložbu "Istočno od Zapada, zapadno od Istoka: Rukopisna ostavština dr. Safvet-bega Bašagića".

Uz druga prigodna obraćanja, izložbu će otvoriti premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, kao visoki pokrovitelj izložbe, i ambasador Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini NJ. E. Roman Hlobeň, a o djelu dr. Safvet-bega Bašagića i njegovoj zbirci u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi govorit će: prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i redovni profesor bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i teorije književnosti na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Silvia Stasselová, generalna direktorica Univerzitetske biblioteke u Bratislavi, i prof. dr. Kerima Filan, redovna profesorica turkologije na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Na svečanom otvaranju izložbe bit će predstavljena i kuratorica Bašagićeve zbirke dr. Klára Meszárosová, voditeljica Kabineta za rukopise i staru i rijetku štampu Univerzitetske biblioteke u Bratislavi.

Neposredno prije svečanog otvaranje izložbe, isti dan u 14.00 sati, delegacije Ambasade Slovačke Republike i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", zajedno s drugim učesnicima, položit će cvijeće i odati počast na mezaru dr. Safvet-bega Bašagića u haremu Begove džamije u Sarajevu. Također isti dan pred Bašagićevu dušu bit će proučena hatma i poklonjena hatma-dova ispred Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Izložba se organizira u povodu 100. godišnjice osnivanja Bašagićeve zbirke u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i 90. godišnjice smrti dr. Safvet-bega Bašagića te Dana slovačke kulture u Bosni i Hercegovini. Riječ je o unikatnoj izložbi Bašagićeve rukopisne ostavštine, koja je 1924. godine pohranjena u Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a koju je 1997. godine UNESCO upisao na listu svjetske dokumentarne baštine "Pamćenje svijeta" („Memory of the World“). U ovom obliku izložba se prvi put predstavlja javnosti u Bosni i Hercegovini, a uz Bašagićevu zbirku iz Univerzitetske biblioteke u Bratislavi dodatno će biti izložena i druga knjižna i arhivska građa iz zbirki Bibliotečko-informacijskog centra Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Historijskog arhiva Sarajevo.

Izložba će biti otvorena za posjete do 10. oktobra 2024. godine svakim radnim danom od 9.00 do 17.00 te subotom od 10.00 do 15.00 sati u Brusa bezistanu u Sarajevu (Muzej Sarajeva, Abadžiluk 10).

Ovom izložbom Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" odaje počast dr. Safvet-begu Bašagiću – jednom od svojih osnivača i svom prvom predsjedniku te bardu bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture i društvenom prvaku, istovremeno najavljujući obilježavanje 155. godišnjice Bašagićeva rođenja tokom 2025. godine, s nizom aktivnosti, uključujući izradu biste dr. Safvet-bega Bašagića, organiziranje međunarodnog naučnog simpozija i prigodne dokumentarne izložbe o Bašagićevu književnom, kulturnom, naučno-stručnom i društvenom djelu te uspostavu online digitalnog repozitorija Bašagić u saradnji s partnerskim institucijama.