Šest dana komedije
11

Festival "Mostarska liska" otvoren sarajevskom predstavom "Fistik"

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Međunarodni festival komedije "Mostarska liska 2020" večeras je svečano otvoren u Narodnom pozorištu Mostar predstavom "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama" autora Almira Imširevića, čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sedamnaesto izdanje festivala komedije u Narodnom pozorištu Mostar otvorenim je proglasila glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina.

Prilikom svečanosti je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović podsjetio kako se ovogodišnje izdanje koje je trebalo biti u aprilu mjesecu zbog epidemiološke situacije prolongirano za sada i da se održava u reduciranoj verziji samo s domaćim predstavama.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Moram podsjetiti da smo ove godine imali tačno 50 prijava iz BiH i pet zemalja iz okruženja. Nažalost, nakon ti 50 prijava i izvršene selekcije mi smo morali napraviti prekompoziciju i ponoviti selekciju gdje smo izabrali predstave samo iz domaće produkcije iz logističkih i organizacijskih razloga. Nismo se htjeli dovoditi u situaciju da pozovemo neke od predstava iz drugih zemalja pa da oni ne mogu preći granicu ili slično tome. Međutim, ne mislim da će publika biti razočarana", kazao je Mujkanović prilikom svečanog otvaranja festivala.

Ja ću podsjetiti da ovdje domaća komedija ima primat kod domaće publike, naročito kao što je to večeras. Nada se da ćemo napraviti sveukupan ambijentu u kojem će publika na kraju biti zadovoljan.

Kazao je kako se nada da će kolege i prijatelje vrlo uskoro iz drugih zemalja i drugih teatara gledati na sceni narodnog pozorišta Mostar.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Tokom ovogodišnjeg Festivala koji se održava do 30. septembra u Narodnom pozorištu Mostar publika će imati mogućnost pogledati šest vrhunskih predstava iz domaće produkcije od kojih je pet u konkurenciji za nagradu a jedna zadnje večeri će se održati u čast pobjednika.

Ovogodišnji festival je posvećen rano preminulom glumcu mostarskog pozorišta Mirsadu Eleziju.