Seksualno zlostavljanje
43

Haris Pašović o Moameru Kasumoviću: Institucije i produkcije koje su imale dodir s tim nasilnikom treba da se oglase

N. C.
Haris Pašović
Haris Pašović
Ne stišavaju se reakcije javnosti nakon što je otkriveno da je glumac Moamer Kasumović osuđen zbog krivičnog djela bludničenja nad maloljetnikom, a o presudi i gnusnom činu za Klix.ba govorio je reditelj Haris Pašović.
Naime, slučaj je otkriven po završetku predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je izvedena u sklopu 6. Sarajevo Festa 16. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, kada je upriličen razgovor o predstavi koja govori o vršnjačkom nasilju. To je nagnalo jednog mladića da iznese svoju priču o seksualnom zlostavljanju. On je kazao da je njegov zlostavljač bio poznati glumac Moamer Kasumović.

Ovo priznanje ostavilo je u šoku prisutne, ali i brzo pokrenulo lavinu. Nakon ispovijesti mladića, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je potvrdilo medijima da je Moamer Kasumović osuđen na godinu dana zatvora zbog djela bludničenja nad maloljetnikom.

Ispovijest mladića, ali i gnusne radnje glumca potresle su i direktora "Sarajevo Festa" Harisa Pašovića.

"Mi smo pozvali predstavu koja govori o vršnjačkom nasilju i jedan od ciljeva je bio da se govori o užasu. Ovaj mladi čovjek je na kraju predstave ustao i obratio se publici te je zamolio da se ne snima. Njemu je bilo vrlo teško govoriti, bio je vrlo potresen. Publika ga je ohrabrivala i glumci iz predstave su ga ohrabrivali. Onda je on imenovao Moamera Kasumović kao počinitelja seksualnog nasilja nad njim. To je proizvelo jedan totalni šok. Ljudi su jako cijenili to što je mladić imao hrabrost i što se osjećao sigurnim da to kaže na ovom mjestu", kazao je.

Reditelj ističe da je ovo užasan čin koji je zapravo zločin na koji ne treba ostati po strani.

"Mi smo svi zgroženi, ja sam zgranut i zgađen. Nema dovoljno riječi da se opiše koliko je to jedna užasna stvar, to je zločin. Mi smo dali što smo mogli da damo odnosno da podržimo žrtvu i osiguramo prostor u kojem je on to moga reći. Umjetnost je tu da osigura ljudima mogućnost da kažu stvari koje ih tište na neki način. Mislim da se pokazalo dobro da su umjetnost i mediji poveli jednu društvenu akciju za koju se nadam da će iznjedriti pozitivnu vrijednost za društvo u smislu sprečavanja takvih zlodijela u budućnosti", dodao je.

Pašović je pozvao institucije i produkcije koje su imale dodira s Moamerom Kasumovićem da se oglase.

"Pročitao sam dosta reakcija. Ima mnogo glumaca koji su se oglasili o ovom slučaju, a koji su očajni koji su vrisnuli. Ne mogu da govorim uime ostalih. Mi smo na festivalu učinili onoliko koliko smo mogli i evo doprinijeli smo da taj slučaj dođe do javnosti. Želim da ostale institucije i produkcije koje su imale na ovaj ili onaj način dodir s tim nasilnikom da se oglase. Mi nismo, on nikada nije učestvovao na našem festivalu, nije glumio u mojim predstavama. Ja njega jedva i poznajem. Mi smo na strani žrtve", dodao je.

Kasumović je za djela bludničenja nad maloljetnikom dobio kaznu od godinu dana koju je otkupio što dodatno frustrira javnost.

Pašović smatra da su sada na potezu oni koji kreiraju zakon te dodaje da kazna za ovakva djela mora biti oštrija.

"Svi želimo da to budu strožije kazne, ja želim da to budu strožije kazne. Kako se to reguliše u zakonu i ko to reguliše ja tačno ne znam. Sada je na redu zakonodavac, a to su parlamenti državni i entitetski. Sada zakonodavac treba da propiše teže kazne za djela seksualnog nasilja posebno nad maloljetnicima. Najveći benefit i najveći ishod iz ovog slučaja pored zaštite žrtve treba da bude pooštravanje kazni. Sada su na potezu oni koji kreiraju zakon", zaključio je.

Slučaj se dogodio 2021. godine, a nakon toga je uslijedila prijava i sudski proces koji je rezultirao presudom u kojoj je Kasumović dobio godinu dana zatvora.

S obzirom da zakon dopušta da se može "otkupiti" do godine zatvora (jedan dan oko 100 KM), pretpostavlja se da je bh. glumac to i učinio zbog čega nikada nije otišao iza rešetaka.