Aukcijska kuća Dorotheum
1

Historijski artefakti Austrougarske monarhije na aukciji

I. S.
Portret carice Elizabete (Foto: Dorotheum)
Portret carice Elizabete (Foto: Dorotheum)
Austrougarska carica Elizabeta, poznata kao Sisi i car Franjo Josip I više od 100 godina nakon završetka Austrougarske monarhije fasciniraju posjetioce Beča iz cijelog svijeta. Ove godine su u središtu godišnje aukcije u aukcijskoj kući Dorotheum.

Na aukciji 11. juna će biti ponuđeno oko 300 predmeta iz austrijskog carskog doma i drugih evropskih vladarskih kuća. Jedan od vrhunaca aukcije su kožne polučizme s mamuzama cara Franje Josipa I.

Čizme Franje Josipa (Foto: Dorotheum)
Čizme Franje Josipa (Foto: Dorotheum)

Autentičnost ovih čizama potvrđena je na priloženoj vizitkarti s pečatom. Car je ovu vrstu čizama nosio za vrijeme službenih događaja u uniformi, a procjenjuju se na 4.000 do 8.000 eura.

Uljna slika poznatog slikara Juliusa von Blaasa, koja prikazuje cara Franju Josipa I. na konju, očekuje se da će donijeti između 25.000 i 35.000 eura.

Blaas (Foto: Dorotheum)
Blaas (Foto: Dorotheum)

Kolekcionari će imati priliku kupiti i crnu baršunastu jaknu carice Elizabete s bogatim zlatnim ukrasima i rukavima u obliku zvona, procijenjenu na 15.000 do 25.000 eura. Carica je prikazana u crnoj mađarskoj haljini na uljnoj slici iz oko 1890. godine, koja će se procijeniti između 12.000 i 18.000 eura. Nakon tragične smrti svog sina, prijestolonasljednika Rudolfa, Elizabeta je nosila isključivo crno.

Jakna carice Elizabete (Foto: Dorotheum)
Jakna carice Elizabete (Foto: Dorotheum)

Značajan dio aukcije čine predmeti iz zaostavštine carice Elizabete, uključujući carski album sa portretima različitih narodnosti, procijenjen na 4.000 do 6.000 eura. U njenoj zaostavštini pronađena su 23 fotoalbuma s putovanja između 1890. i 1894. godine, što dodatno svjedoči o njenoj strasti za putovanjima.

Zdravstveni izvještaji cara, koje je dva do tri dana prije njegove smrti napisao njegov lični ljekar Joseph Kerzl, daju uvid u njegovo srčano stanje, temperaturu i posjete, a procjenjuju se na 600 do 1.200 eura.

Vrlo rijetko se na aukcijama pojavljuju lični predmeti princa Eugena Savojskog (1663. - 1736.). Od ovog značajnog vojskovođe, graditelja dvorca Belvedere u Beču i poznatog kolekcionara umjetnina, na aukciji će biti ponuđen lični teleskop, procijenjen na 500 do 1.000 eura. Značajan portret, koji je naslikao Johann Salomon Wahl, prikazuje princa u oklopu ispred mosta s prizorom bitke, a očekuje se da će postići cijenu između 30.000 i 50.000 eura.