Europe House
32

Izložba "Moving Stories" otvorena u Sarajevu: Prilika za slušanje istinitih priča o migracijama

L. R.
Izložba "Moving Stories" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izložba "Moving Stories" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izložba "Moving Stories" - Slojevitost migracija nastala u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM) otvorena je danas u Europe Houseu u Sarajevu i bit će dostupna narednih sedam dana.

Ova neobična izložba koristi siluete u obliku ljudskog tijela sa istinitim pričama koje izražavaju suštinu migracije, izaziva pojednostavljene narative, nudeći nijansiran pogled na to da je migracija sastavni dio ljudske priče.

Povodom otvaranja, prisutnima se obratila aura Lungarotti, šefica Misije IOM BiH i regionalna koordinatorica za Zapadni Balkan.

"Ova izložba nastoji postaviti izazov vrlo često prisutnim narativima, koji pokušavaju prikazati migrante i napraviti podjelu 'mi i oni'. Napravili smo nekih 40 silueta u prirodnoj veličini ljudi, koji predstavljaju njihove priče. Radi se o ljudima koji su došli u BiH ili su otišli iz BiH ili su samo prošli", rekla je na početku Laura Lungarotti, šefica Misije IOM BiH.

Dalje navodi da svaka od ovih silueta predstavlja priču o uspjehu.

"Vrlo često se radi o novostečenom znanjima koje su donijeli ili stekli zahvaljujući migracijama. Također, nastojimo prikazati priče nekih stanovnika koji su bili domaćini tim migrantima. Svi oni prikazuju te različite poglede na migracije. Da bismo mogli dobiti jedan izbalansiran i kompleksan narativ, koji se odnosi na ovaj fenomen i vrlo često pokreće kontradiktorne emocije", istakla je.

Zahvaljujući podršci Evropske unije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Razvojnog fonda IOM-a, brojni posjetioci su tako uz pomoć očitanog QR koda na engleskom i bosanskom jeziku mogli čuti priče raseljenih lica iz cijelog svijeta.