Od 15.3. do 5.4.
71

Izložbom fotografija Sarajlije Mirze Agića otvoreni Dani općine Travnik

E. M.
Mirza Agić (Foto: Klix.ba)
Mirza Agić (Foto: Klix.ba)
Otvorenjem izložbe fotografija "Travnik vraća u neka sretnija vremena" fotografa Mirze Agića večeras je zvanično u Javnoj ustanovi Centar za kulturu otvorena manifestacija Dani općine Travnik.

Deseto jubilarno izdanje manifestacije Dani općine Travnik večeras je otvoreno izložbom fotografija, a u sklopu programa bit će održani i zabavni te sportski sadržaji. Motivi travnika predočeni kroz fotografije Mirze Agića večeras su izloženi za sve one koji Travnik nose u srcu, a serija fotografija prema riječima Agića nastala je prilikom posjeta vezirskom gradu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"U godinama iza mene mnogo puta sam sebi pokušao objasniti tu ljubav ali bezuspješno. Prilikom moje zadnje posjete, šetao sam starim dijelom grada ka Plavoj vodi. Bio je lijep, suncem okupan dan. Iznenada mi je prišla djevojčica i zamolila me da joj se potpišem u teku, ali da to ne uradim njenim drugarima. Sakupljali su potpise prolaznika, takmičili se u tome i što je posebno interesantno u današnjem modernom vremenu nisu imali mobilne telefone u rukama. Učinih to sa zadovoljstvom i odgovor mi je sam došao. Volim Travnik jer u njemu još ima onog starinskog, što podsjeća na neka sretnija vremena", kazao je Agić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Agić je rođen u Sarajevu 1977. godine, a pored osnovnog zanimanja u oblasti turizma, fotografijom se bavi od 2009. godine. Autor je izložbe pod nazivom "Covid Diary", koja prikazuje fotografije snimljene na ulicama Sarajeva u martu i aprilu 2020. godine tokom restriktivnih mjera. U decembru prošle godine je predstavio izložbu fotografija Sarajeva pod nazivom "071".

U sklopu manifestacije koja će trajati od 15. marta do 5. aprila na različitim lokacijama u Travniku bit će prikazane brojne umjetničke izložbe, performanse, promocije knjiga i pozorišnih predstava kao i predavanja i radionice za odrasle i najmlađe, ali i sportske aktivnosti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Glasnogovornica manifestacije Aldijana Dizdar je kazala da je program skromniji, ali u skladu s epidemiološkim mjerama.

"Travnik na svakom koraku priča svoje priče, neiscrpno je vrelo i vječita inspiracija, a upravo večerašnja izložba fotografija je posebno interesantna i dragocjena jer su naše ljepote očarale još jednog umjetnika kojem smo zahvalni na ovom poklonu", zaključila je Dizdar.