Galerija "Novi hram"
0

Izložbom "Velliki format" posvećenoj Jitki Ivelji otvoreno je 15. izdanje Balet Festa Sarajevo

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Izložbom "Veliki format" posvećenoj balerini i koreografkinji Jitki Ivelji u Galeriji "Novi Hram" otvoreno je 15. izdanje Balet Festa Sarajevo.

Izložba "Balerina i koreograf Jitka Ivelja" je izložba o historiji baleta Narodnog pozorišta Sarajevo u kojoj važno mjesto zauzima period rada balerine, koreografkinje, baletnog pedagoga sve do njenog odlaska u druge baletne centre tadašnje Jugoslavije.

"Izložba pokazuje historijsku ukorijenjenost i tradiciju klasičnog baleta, ali i nivo baletske 'pismenosti' čiji se začeci javljaju upravo sa dolaskom Jitke Ivelje u Sarajevo. Njeno vrijeme je uslovljeno različitim historijskim okolnostima, tradicije plesa u BiH i Narodnom pozorištu Sarajevo. Bilo je to složeno vrijeme za kulturu i umjetnost baleta u BiH poslije Drugog svjetskog rata. Jitka Ivelja je utjecala i sa svojim pedagoškim radom te je vaspitala i stvorila mnoge soliste baleta koji su razasuti po baletnim centrima tadašnje države, Beograd, Skoplje, Rijeka i Sarajeva", navela je umjetnička direktorica Edina Papo.

Foto: Press
Foto: Press

"Ova izložba nužno je selektivna,te je naravno, tek jedna od mogućih interpretacija raznolikosti bosanskohercegovačkog baleta. Ova izložba je pokazatelj bogatstva našeg baleta, o kome se malo zna i da ga treba štovati kao historijsku i kulturnu vrijednost", izjavila je Papo.

Jitka Ivelja rođena je u Brno 1910. godine, a bila je balerina, koreografkinja i baletski pedagog. Baletnu školu i umjetničku karijeru započela je u Brnu. Školovala se kod Ivana Vanje Psota, a sam I. V. Psota je bio vodeći solista kod Djagiljeva "Ruske sezone" u Parizu. Do dolaska u Sarajevo bila je članica opere u Splitu i Mariboru.

U Sarajevo dolazi 1949. godine na poziv direktora Opere Tihomira Mirića. Bila je balerina baletni pedagog, koreograf i šef Baleta. Ivelja 1955. godine odlazi u Skoplje, gdje ostaje deset sezona a zatim odlazi u Split. U karakternim ulogama koje joj najviše odgovaraju, dolazi do izražaja njen bujni temperament i tehnička virtuoznost. Bila je požrtvovana i odlična baletna pedagoginja. Neki od njenih učenika kasnije su bili istaknuti solisti: Neda Pavela – Janjčić, Ksenija Mitrović NPS; Ivica Ganza solista u NPS Sarajevo i Narodnom pozorištu Beograd, zatim Vera Vasiljević Vlahović i Mustafa Zubić, prvi solisti u Rijeci, Slavko Pervan istaknuti koreograf i drugi.

Koreografirala je balete "Karneval", "Kopelija", "Bahčisarajska fontana" zajedno sa F. Horvatom i balet "Šeherezada".

Solističke uloge su: Velika i Alanka ("Žetva"), Kiarina ("Karneval"), Huanita ("Španski kapričo"), Satirica ("Faust"), Ciganka ("Licitarsko srce"), Šeherezada ("Šeherezada"), Zarema ("Bahčisarajska fontana"), Biljana ("Ohridska legenda"), solo plesovi u operama "Karmen" i "Nikola Šubić Zrinski". Jitka Ivelja je jedna od dragocjenosti velikog sjaja u plejadi velikana Sarajevskog Baleta, koja je u relativno kratkom periodu svoga rada u Sarajevu ostavila neizbrisiv trag.