Kultura na ulice
16

Izveden performans "Tražim ulicu za svoje ime…": Od skrivene ljepote do neizbježne melanholije Sarajeva

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U sklopu programa Narodnog pozorišta Sarajevo Kultura na ulice večeras je u prepunom amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo premijerno izveden performans "Tražim ulicu za svoj ime..." autora Armina Behrema, u režiji Ajle Bešić.

Sarajevo, grad koji jednako budi ljubav kao i nostalgiju, bio je inspiracija za novi performans "Tražim ulicu za svoje ime…". Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim - od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni su oživjeli dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos. Premijera performansa "Tražim ulicu za svoj ime..." realizovana je u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Prvo reprizno izvođenje je u petak, 30. augusta u 20:30 sati u amfiteatru Ilidža (Veliki park).

O programu Kultura na ulice

Kultura na ulice je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Projekt je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina. Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa Kultura na ulice je besplatan.