Zakazano za 28. august
0

Izvođenje performansa "Tražim ulicu za svoje ime..." pomjereno zbog Dana žalosti

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Premijerno izvođenje performansa "Tražim ulicu za svoje ime..." pomjereno je zbog odluke Vlade FBiH da se ponedjeljak, 26. august proglasi Danom žalosti u FBiH u znak suosjećanja s porodicama žrtava ubistava u Sanskom Mostu.

Peformans će biti izveden u srijedu, 28. augusta s početkom u 20:30 sati u amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Autor je Armin Behrem, a za režiju je zadužena Ajla Bešić.

Sarajevo, grad koji jednako budi ljubav kao i nostalgiju, bio je inspiracija za novi performans "Tražim ulicu za svoje ime…". Autorski tim je u procesu istraživao sve one suprotnosti koje grad Sarajevo čine posebnim - od skrivene ljepote do neizbježne melanholije. Merjem Šiljak, Haris Bidžan i Irfan Ribić na sceni će oživjeti dijaloge sastavljene od stihova nekoliko pjesnika koji su pisali o Sarajevu, stvarajući mapu grada kroz poeziju.

Kako i zašto nam se budi nostalgija čim kročimo van njegovih granica? Zašto je nemoguće ostati ravnodušan prema njemu koji je istovremeno izazovan i neodoljiv? Rediteljica je zajedno s dramaturgom Arminom Behremom, pažljivo odabrala poeziju koja dočarava Sarajevo u svoj njegovoj složenosti. Od rijeka do kultnih kafana, od prve ljubavi do pitanja o ulicama koje nose ženska imena, pokušavajući sagledati Sarajevo iz novih perspektiva.

Muzičku pratnju čine violončelistica Eva Čalija i perkusionist Dario Kos. Premijera performansa "Tražim ulicu za svoje ime..." realizuje se u saradnji s Međunarodnim centrom za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Prvo reprizno izvođenje je u petak, 30. augusta u 20:30 sati u amfiteatru Ilidža.

O programu Kultura na ulice

Kultura na ulice je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekt je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima. Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.