"Budimo racionalni"
0

Jasmila Žbanić: Odgađanje izbora bila bi greška, neodgovorno bi bilo i platiti novih 20 miliona KM

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bh. rediteljica Jasmila Žbanić oglasila se nakon vijesti o tragediji koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu poručivši da bi otkazivanje izbora zbog poplava bila velika greška, navodeći da je bolje da se novac uštedi za pomoć ljudima u nevolji.

Na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas na kojoj je razgovarano o aktuelnoj situaciji uzrokovanoj tragičnim poplavama u našoj zemlji, a odlučeno je da će sutra biti donesena odluka o održavanju izbora. Uzevši u obzir da je zbog poplava moguća odgoda, Žbanić je to prokomentarisala u objavi na Facebooku.

"Odgađanje izbora bi bila velika greška. Bolje da se izbori održe u mjestima gdje mogu, a pare uštede da se pomogne ljudima u nevolji", poručila je.

Navela je i da je za provođenje izbora odobren budžet u iznosu od 11.591.000 KM, dok će općine i gradovi snositi dodatne troškove od oko 7.500.000 KM, s ukupnim očekivanim troškovima od približno 20.000.000 KM.

"Još veća katastrofa bi bila da se mora platiti novih 20 miliona. To bi tek bilo neodgovorno. Ljudima u nevolji neće odmoći što će biti izbora, niti će se odgađanjem vratiti mrtvi ili smanjiti nečija odgovornost za ovo što se desilo. Budimo racionalni! Sistem je zakazao. Ne rušimo ga dodatno", poručila bh. rediteljica.

Podsjetimo, dijelove Bosne i Hercegovine su pogodile katastrofalne poplave. Osim materijalne štete, nekoliko osoba je poginulo. Ovaj put su poplavili Hadžići, Konjic, Jablanica, Kiseljak i Fojnica, a stanje je posebno teško u Jablanici, koja je odsječena od ostatka svijeta i gdje ima ljudskih žrtava.

Udruženje Pomozi.ba otvorilo je humanitarni broj za unesrećene u poplavama u našoj zemlji. Pozivom na 17039 donirate 2 KM.