Pogledajte izvedbu
171

Jeste li znali da "Srebrenički inferno" zapravo ima osam dijelova i oratorij je od pola sata?

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Oratorij "Srebrenički inferno", potresno djelo Đele Jusića prvi put je izveden 20. septembra 2003. godine prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari spomen – obilježje i mezarje.

Oratorij se od tada izvodi svake godine na Dan srebreničkog genocida i u vrijeme ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava.

Najčešći izvođeni dio oratorija je "Lanetosum" (u prijevodu: Prokleti bili), no samo djelo inače sadrži osam stavova: Uvertira, Inferno, Kod Stvoritelja utjehu tražim, O Bože, Progon, Konvoj, Lanetosum i Finale.

Kako oratorij zvuči sa svim svojim dijelovima poslušajte u izvedbi gradskog hora "Kasiopeja" iz Zenice. Solista u ovom videu je Hanah Žerić, dijete je Elena Kubat, a muzika je u izvedbi Kamernog orkestra Muzičari grada Zenice. Dirigirala je Aldina Aganović.

Tekst je napisao poznati bh. pjesnik Džemaludin Latić, kojega je, kako kaže, savjest potakla da napiše djelo o stradanju Srebreničana.

"Savjest me je tjerala da napišem ovu poemu. Ta tema je teška i čovjek se boji da je ne izda. Rijetko danas uzmem tu knjigu u ruke, jer se svaki put potresem", kazao je Latić u jednom od intervjua.