“Kosa”
201

Mjuzikl koji je izvođen 74 puta u opkoljenom Sarajevu ponovo na bh. pozorišnoj sceni

I. B.
Mjuzikl "Kosa" 1992. godine
Mjuzikl "Kosa" 1992. godine
Narodno pozorište Sarajevo na bh. scenu donosi broadwayski mjuzikl "Kosa" koji će nakon 30 godina ponovo biti izveden na bh. pozorišnoj sceni.

U srijedu, 22. juna sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena Gala večer baleta, u sklopu koje će solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti baletne numere na muziku najpoznatijih kompozitora 19. i 20. vijeka.

Koreografiju i režiju potpisuje Ivan Salonski, a ulaz za posjetitelje je slobodan.

U petak, 24. juna sa početkom u 20:30 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag, održat će se premijerno koncertno izvođenje mjuzikla "Kosa" u sklopu programa festivala "Kultura na ulice!" Narodnog pozorišta Sarajevo.

Narodno pozorište Sarajevo će u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, donijeti broadwayski mjuzikl na bh. scenu, a koji će u Sarajevu biti ponovo izveden nakon 30 godina.

U novoj izvedbi mjuzikla "Kosa" učestvuju umjetnici i solisti uz fenomenalni hor Opere NPS, Sarajevsku filharmoniju i bend Muzičke produkcije BHRT-a.

Iako poznat kao legendarni mjuzkl Miloša Formana, originalna predstava "The American Tribal Love-Rock Musical", poznatija pod skraćenim naslovom "Kosa" (Hair) prvi put je odigrana 11 godina ranije, 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

Na mjuzikl
Na mjuzikl "Kosa" ulaz će biti besplatan

"Kosa" je nastala kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunta 1960-ih godina, a radnja prikazuje nekoliko odvojenih priča o mladim hipicima u Americi koji žive na ulicama New Yorka, bez posla i budućnosti, nastojeći izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu. Protagonist je mladić Claude koji razmišlja da li se im pridružiti ili poslušati svoje roditelje i otići u rat.

"Kosa" u opkoljenom Sarajevu izvođena 74 puta

25 godina kasnije, u tada opkoljenom Sarajevu 1992. godine, suočeni sa surovom realnosti, bh. umjetnici su se okupili i oživjeli umjetnosti i "Kosu".

Premijera ratne "Kose", izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

Sada ponovo na bh. pozorišnoj sceni

Nakon 30 godina, festival "Kultura na ulice!" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, ponovo vam na scenu donosi ovaj svevremeni mjuzikl, zbog kojeg izvođači pjevaju kroz suze širom svijeta, ali i publika sa druge strane scene.

U mjuziklu "Kosa" redatelja Aarona Thielena, učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić

Karte za mjuzikl "Kosa" bit će besplatne, a iz organizacije festivala "Kultura sa ulice!" I Narodnog pozorišta Sarajevo poručuju da svi oni koji žele prisustvovati ovoj nesvakidašnjoj predstavi, kartu mogu preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kultura na ulice!
Kultura na ulice!

Broj sjedećih mjesta je ograničen.

U ulici Branilaca Sarajeva i Kulovića ulici, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl "Kosa" biti će izveden i 25. juna na Palama u Kulturno sportskom centru, te 26. juna u BKC Tuzla. Oba izvođenja počinju u 20 sati.