Cijenjeni bh. slikar
49

Monografija o legendarnom Safetu Zecu u pripremi, bit će štampana na tri jezika

I. S.
Ministarstvo kulture i sporta KS je sufinansiralo izradu Monografije o Safetu Zecu, koju će realizirati Fondacija Ivanka i Safet Zec.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda danas je posjetio velikana slikarstva Safeta Zeca u njegovom ateljeu u Sarajevu. Ovaj susret predstavlja početak buduće dugoročne saradnje između Ministarstva kulture i sporta KS i Zeca. Autorica monografije je doktorica nauka historije umjetnosti Aida Abadžić Hodžić.

Monografija će na 450 stranica dokumentirati kompletni opus Safeta Zeca te je planirano da bude štampana na tri jezika: bosanskom, talijanskom i engleskom. Magoda je kazao kako će realizacija ovog projekta biti značajan doprinos kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

"Safet Zec je jedan od najvećih slikara današnjice, čiji je opus obuhvatio više od 60 godina stvaralaštva i više od 100 samostalnih izložbi širom svijeta. Ministarstvo s ponosom sufinansira izdavanje Monografije kao važan projekt koji će trajno zabilježiti maestrovo umjetničko naslijeđe, koje je osvojilo srca publike širom svijeta", rekao je Magoda.

Ministar je također najavio premijeru filma o Safetu Zecu na Sarajevo Film Festivalu, koji ove godine slavi svoj 30. jubilej.

"Safet je umjetnik koji je osvojio mnoga međunarodna i domaća priznanja. Zbog ljubavi koju je uvijek nesebično pružao Sarajevu i promovisao ga širom svijeta, nadam se da ćemo se prikazivanjem ovog filma i odavanjem počasti, bar malim dijelom odužiti", poručio je.

Prijateljskom susretu prisustvovao je i predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, Haris Fazlagić koji je također izrazio punu podršku radu Fondacije Ivanka i Safet Zec.