Traje do 25. septembra
3

Na Međunarodni dan mira otvoren Festival lutkarske umjetnosti u Mostaru

D. J.
Foto: Press
Foto: Press
Ovogodišnji, četvrti međunarodni festival lutkarske umjetnosti (FLUM), svečano je otvoren sinoć na Međunarodni dan mira, i trajati će sve do srijede, 25. septembra, kada će biti upriličeno svečano zatvaranje Festivala sa dodjelom nagrada za najbolja lutkarska ostvarenja u više kategorija.

Ovogodišnji, četvrti FLUM, svečano je otvoren sinoć na Međunarodni dan mira, i trajati će sve do srijede, 25. septembra, kada će biti upriličeno svečano zatvaranje Festivala sa dodjelom nagrada za najbolja lutkarska ostvarenja u više kategorija.

Tada će biti proglašena i najbolja predstava, koja će zaslužiti GRAND PRIX Festivala, tradicionalnu nagradu, skulpturu "Zlatni svitac". Odluke o najboljim predstavama donosiće međunarodni stručni žiri.

Za takmičarski program FLUM-a, selektor Nedžad Maksumić, umjetnički direktor Pozorišta lutaka u Mostaru, odabrao je 13 predstava iz devet zemalja.

Od Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, do Estonije, Mađarske i Španije, od Rumunije do Slovenije, pa sve do daleke Republike Koreje.

Više od dvije stotine gostiju i učesnika Festivala će imati priliku da razmjene svoja znanja i iskustva o lutkarskim savremenim tendencijama i da svoje domaćine, Pozorište lutaka u Mostaru, postave kao nezaobilaznu i svijetlu tačku na mapi svjetskog lutkarstva.

Predstave će biti igrane na scenama mostarskog Pozorišta lutaka, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača".

FLUM ne samo da povezuje bogatu tradiciju i čuva kulturno naslijeđe, već i otvara vrata inovacijama u savremenom lutkarstvu, stvarajući most između historije i savremenosti.

Ulaz na sve predstave i programe Festivala je slobodan, te pruža priliku svim građanima da uživaju u ovom jedinstvenom i raznovrsnom umjetničkom iskustvu.