Uskoro premijera
0

Na sceni SARTR-a u toku probe za novu predstavu "Oslobođenje Sarajeva"

D. V.
Ekipa Sarajevskog ratnog teatra SARTR intenzivno radi na novoj predstavi “Oslobođenje Sarajeva” rađene prema tekstu Dušana Jovanovića i u režiji Harisa Pašovića.

Kao dramski tekst kada se pojavio, bio je revolucija u pozorišnom smislu i tretira period 40-tih godina 20. vijeka. U tom periodu dolazi do potpuno novog socijalnog, društvenog i političkog uređenja. Građani se okupljaju oko jedne ideje u cilju borbe protiv fašizma i nacionalizma.

Sarajevo je i tada kao svoju prednost u borbi isticalo multikulturalnost, koja se njeguje kao osnovna vrlina grada.

"Motiv rada na ovoj predstavi je velika odgovornost umjetnika da svojim činom prenesu iskustva rata i ratnih okolnosti, istaknu empatiju i ljudskost, kako bi publika u svom gledalačkom iskustvu ponijela poruku da se nikada i nigdje zlo ne ponovi", poručili su iz SARTR-a.

Naivnost iz vizure djeteta, odrastanje u ratu kao dramatična činjenica, ali i nespremnost cijele jedne porodice, kao i njihova zatečenost podcrtavaju njihovu ljudskost, želju za prijateljstvom, slobodom i pjesmom.

Pisac se vješto sa svakom kulminacijom poigravao pjesmama iz tradicionalnog opusa bosanskohercegovačke sevdalinke.

U predstavi igraju: Davor Sabo, Maja Salkić, Kemal Rizvanović, Mirela Lambić, Jasenko Pašić, Hana Zrno, Faruk Hajdarević, Alen Konjicija, a uloge djece igraju: Luka Sučić, Dino Hamidović, Leon Rauković, Una Bajrović, Livia Delibašić i Merijem Serdarević.

Autorski tim predstave čine:

Reditelj: Haris Pašović

Scenografi: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac

Kostimografkinja: Irma Saje

Kompozitor: Dino Šukalo

Muzičar: Fuad Šetić

Koreografkinja: Larisa Lipovac Navojec

Mentorka za rad s djecom: Arma Tanović Branković

Video dizajn: Dino Hujić

Lektor: Dejan Sredojević

Dizajn svjetla: Haris Pašović i Nedim Pejdah

Konsultant za njemački jezik: Eldina Jašarević

Konsultant za fizijatrijsku terapiju: prof. dr. Edina Tanović i dr. Alen Pojata.

Premijerno izvođenje predstave planirano je za 24. oktobar što će biti prva premijera pozorišne sezone 2024/25, a reprize su 25. i 26. oktobra od 20 sati.

Kupovina ulaznica se vrši online putem sartr.ba i karter.ba ili na blagajni SARTR-a svakim radnim danom od 11:00 do 14:00 sati.