Brojni gosti
63

Nastupom Hari Mata Harija obilježena 20. godišnjica završetka obnove Starog mosta u Mostaru

M. G.
Na centralnoj manifestaciji proslave 20. godišnjice završetka obnove Starog mosta i 19. godišnjice upisa Mostara na popis UNESCO-ove kulturne baštine okupili su se brojni domaći i strani političari, predstavnici diplomatskog kora, osobe iz kulturnog i javnog života BiH, sportisti...

Sama manifestacija, čiji je režiser Vedad Hodžić, na bini ispod Starog mosta počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a potom je prikazan kratki film o obnovi Starog mosta. Glumac Nedžad Maksumić izveo je tekst o Starom mostu.

Nakon toga prisutnim su se obratili Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori, te Qu Xing, zamjenik generalne direktorice UNESCO-a.

Muzički dio programa otvorio je ansambl "Mostarske kiše" koji je izveo "Eminu", a potom su čelnici Grada Mostara uručili zahvalnice za izuzetan doprinos obnovi koje su dobili Svjetska banka, UNESCO, Kraljevina Nizozemska, Republika Turska, Republika Italija i Republika Francuska. Ansambl "Mostarske kiše" nakon toga izveo je i "Ponovo si rođen".

Svečani skokovi sa Starog mosta, uz bakljadu, vatromet i pjesmu "Stan Neretvo" na najbolji način najavili su spektakl Hari Mata Harija. On je nastup otvorio "Lejlom" koju je zajedno sa njim pjevalo hiljade prisutnih ispod Starog mosta. Publika je uživala i u pjesmama "Strah me da te volim", "Lud sam za tobom", "Ne lomi me", "Ruzmarin"...

[TIKTOK]https://www.tiktok.com/@emirazenunovic1/video/7394982982789893382[/TIKTOK]

Generalni medijski pokrovitelj događaja je BHRT, a pokrovitelj su i radio RSG i radio Mix. Izvršni producent manifestacije bio je Nedim Srnja, menadžer koji posljednjih godina organizira desetine koncerata najvećih muzičkih zvijezda širom BiH.

Podsjetimo, Stari most sagrađen je davne 1566., a, nakon oštećenja u ratu 1992. i rušenja tokom rata 1993., obnovljen je 23.7.2004. godine. Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru bila je zahtjevan građevinski projekat i trajala je punih šest godina.