Kroz sokake tradicije
12

Nastupom KUD Lola na Ilidži nastavljen program Kultura na ulice

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Večeras je u prelijepom ambijentu parka Banjska Ilidža nastavljen program Narodnog pozorišta Sarajevo Kultura na ulice 2024 u sklopu kojeg je publika uživala u nastupu kulturno-umjetničkog društva Lola pod nazivom Kroz sokake tradicije.

U sklopu programu izvedene su legendarne numere poput "Igre iz Sarajeva", "Varoške igre iz Bosne", "Veseli se kućni domaćine, "Poigrajte bile noge", "Igre iz Imljana" te "Igre sa Vlašića" u koreografiji Ekrema Čizmića, Hajrudina Hadžića, Seada Salkića i Vaska Jovetića.

Punih 78 godina KUD Lola Sarajevo u kontinuitetu i neprekidno radi i djeluje. U vrijeme opsade Sarajeva proglašen posebnim subjektom za odbranu Općine Novo Sarajevo, grada i BiH. U svih sedam decenija LOLA je njegovao i stvarao sve vrste scenskog izraza te okupljao i animirao u organiziranim oblicima impozantan broj članova svih starosnih, socijalnih struktura, a najviše mladih. Realizirao je na desetine hiljada koncerata za stotine hiljada posjetilaca i milione TV gledalaca.

Napominjemo da će u nedjelju, 2. juna s početkom u 20 sati na Pozorišnom trgu Susan Sontag biti upriličen koncert Mozartu u susret u izvedbi mladih umjetnica i umjetnika Hane Salihović, Amile Ravkić i Erola Ramadanovića uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Kultura na ulice je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekt Kultura na ulice je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta je da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu približi kulturu i umjetnost građanima.

Napominjemo, u slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina. Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS Kultura na ulice je besplatan.