Izložba u BKC-u
103

Ne propustite pogledati fotografije koje je Strašni snimio na koncertu Yutel za mir 1991. godine

I. S.
Milomir Kovačević Strašni će sutra, 19. jula u Bosanskom kulturnom centru KS u okviru Baščaršijskih noći otvoriti izložbu fotografija "Koncert za mir, Zetra, 28. 7. 1991., Sarajevo".

Prema nekim izvorim, u sali je bilo oko 30.000 posjetilaca i vani još 50.000. Na koncertu su nastupile mnoge grupe, uglavnom iz Sarajeva s gostima poput EKV-a, Neleta Karajlića, Bajage, Radeta Šerbedžije... Redali su se nastupi Dine Merlina, Crvene jabuke, Plavog orkestra, Gorana Bregovića, Harisa Džinovića, Indexa, Hari Mata Harija, Regine....

Na kraju su svi zajedno s organizatorima otpjevali ‘"Yutelovu mirovnu himnu’". Bilo je i drugih specijalnih gostiju, kao što su Abdulah Sidran, Hasan Fazlić, Muharem Serbezovski, Vajta, Srđan Jevđević i drugi.

Kao i obično, Milomir je cijeli dan snimao atmosferu u gradu i lagano išao prema Zetri zajedno sa publikom. Grad je bio oblijepljen plakatima za mir, preplavljen grupama koje su euforično hodale sa zastavama i transparentima za mir, a kiša, zbog koje je koncert premješten na Zetru, dodatno je pojačala atmosferu.

Cijeli koncert Milomir je proveo u publici. Pjevalo se, plesalo, sve je bilo kao u nekom transu, sve u želji da ne bude rata i očuvanja jedinstvene Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Sve je to izgledalo dosta nevino i naivno dok se već u jednom dijelu zemlje pucalo i ginulo. Deset mjeseci kasnije, 21. maja, Zetra je izgorjela, a s njom i sve naše nade u mir…

Riječ je o crnobijelim fotografijama koje će prvi put biti predstavljene javnosti 19. jula u galeriji BKC-a u okviru festivala Baščaršijske noći. Izložba je dio autorovog doprinosa kulturi sjećanja i podrazumijeva još jedan vrijedan dokument iz perioda početka opsade Sarajeva.

Izložba će biti otvorena do 31. jula, a moguće ju je posjetiti svakim danom u periodu od 10 do 19 sati.