Posebne pogodnosti
8

Novinari su rado viđeni gosti kulturnih institucija u Beču

R. D.
Umjetnost i kultura čine važan segment svakodnevnog života građana austrijske prijestolnice.

Stoga i ne čudi da ovaj grad u svojoj kulturnoj ponudi ima i mnoštvo besplatnih događaja za sve uzraste, od besplatnog ulaza za djecu i mlade u muzeje preko raznih pop festivala poput poznatog godišnjeg Donauinselfesta (Festival muzike na Dunavskom otoku).

Grad 100 + muzeja

U mnoge muzeje u Beču ulaz za novinare je slobodan uz pokaz novinarske iskaznice. Ipak je preporuka i prethodno se najaviti, a svakako i onda kada je u toku posjete planiran i intervju ili snimanje video ili audio materijala. Većina muzeja izdaje press ulaznice za koju je potrebna novinarska iskaznica i mail na press službu institucije.

Pojedini muzeji zahtijevaju dodatne informacije poput plana objave priloga/članka i slično. Odluku o slobodnom ulazu za novinare donosi svaka institucija zasebno, zbog čega na nekim webstranicama muzeja kao što je MAK - Muzej primijenjene umjetnosti odmah možete pronaći informaciju da je ulaz za novinare besplatan, dok se drugima morate obratiti putem maila ili telefona. Općenito pravilo ili princip ne postoje, ali glavnom gradu Austrije i jednoj od najpoželjnijih destinacija za život i putovanja je svakako u cilju da novinarima iz svih krajeva svijeta omogući što ugodniji boravak. Sve naravno u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

O slobodnom ulazu u druge javne ustanove u gradu informacije je moguće dobiti putem Austrijskog kluba novinara koji broji više od 6.500 članova.

Top muzeji u Beču, u koje je ulaz za novinare generalno slobodan, ali su potrebne prethodne prijave, su:

Navedeni muzeji uvijek zadržavaju i pravo izmjene ove odluke.

Muzeji Bečkog holdinga

Mozartova kuća "Mozarthaus Vienna", Jevrejski muzej "Jüdisches Museum Wien" , Kunst Haus Wien Hundertwasser Museum i Kuća muzike "Haus der Musik" su muzeji Bečkog holdinga koji na svojim web stranicama imaju zasebno uređen kutak za novinare sa aktuelnim informacijama, dozvolama za snimanje i informacijama o muzeju iz arhiva. Ulazak u ove muzeje za novinare je općenito slobodan, ali se ipak reporučuje prethodna najava posjete i prijava na stranicama muzeja.

Bečki holding je koncern Grada Beča u čiji sastav ulazi 75 preduzeća, a predstavništvo jednog od njih, Eurocomm-PR, se nalazi i u Sarajevu.