Nisu dobili podršku
59

Odgođeni Međunarodni književni susreti, organizatori razočarani: Trend kulturocida se nastavlja

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ove godine se neće održati Međunarodni književni susreti, a organizatori su iskazali svoje razočarenje. Navode da je izostala podrška institucija.

"Sa žaljenjem obavještavamo širu javnost, ljubitelje pisane riječi i pisce/autore, učesnike manifestacije da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo odbilo da podrži ovu visoko rangiranu kulturnu manifestaciju iz iracionalnih razloga s očitom tendencijom zatiranja književne kreativnosti, a posebno poezije, što je bilo i ostaje jedno od kozmopolitskih obilježja glavnog grada. Oni kojima su strane univerzalne kulturne vrijednosti u prilici su da iskažu svoje vizije Sarajeva, a gdje očito nema mjesta za sve one koji njeguju i afirmišu istinske književne vrijednosti, kao i za sve one koji se zalažu za racionalizam i humanizam", naveo je Ibrahim Osmanbašić, predsjednik Udruženja KNS.

Dodao je da smo svjedoci da živimo u teškom vremenu za književnost, umjetnost i kulturu te da su ovo dani velikih izazova za sve kulturne institucije i organizacije od značaja za društvo i državu, jer očito raste pritisak da se one obesmisle i onemogući im rad.

"Sa žaljenjem i druge institucije i organizacije, kao i kreativni pojedinci, od značaja za društvo i državu BiH konstatuju da se trend kulturocida, započet paljenjem Vijećnice u augustu 1992. godine, nastavlja u kontinuitetu zatiranjem vrijednosti koje čine identitet države Bosne i Hercegovine - s fokusom na knjige i bosanskohercegovačke kreativne pisce", kazao je.

Također je naveo da se u aktuelnom kulturocidnom udaru, a koji je intenziviran zadnjih mjeseci, našlo se i Udruženje za kulturu-Nova svjetlost, koje je ponovo izbačeno na ulicu i onemogućen rad.

"Mračnjacima posebno smeta prestižna regionalna književna manifestacija KNS - Međunarodni književni susreti, koja se održava u kontinuitetu od 2007. godine, kao najveći promotor bh. pisaca na regionalnom nivou, a i općenito aktuelne književne kreativnosti, s akcentom na poeziju te su učinili sve što je u njihovoj moći da onemoguće njeno održavanje. Obavještavamo autori koji su aplicirali svoje radove na Javni poziv za učešće u programu ovogodišnje manifestacije da se manifestacije neće održati u planiranom terminu početkom avgusta i da ćemo tražiti mogućnost da se održi kada se za to steknu uslovi", poručio je.