Na prostoru općine Centar
4

Otkrivene spomen ploče Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću

N. C.
U Sarajevu danas otkrivene spomen ploče Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću.

Danas je u prisustvu porodice i prijatelja Abdulaha Sidrana, povodom 80. godišnjice rođenja proslavljenog pjesnika, pisca i scenariste, upriličeno otkrivanje spomen ploče na zgradi u Ulici Jezero 11, gdje je Sidran živio i radio u periodu od 1980. do 1996. Ploču su u ime porodice otkrili Miranda i Tarik Sidran.

Istom prilikom načelnik Mandić je u Ulici Hasana Kikića otkrio spomen ploču u znak sjećanja na Marka Vešovića. Ovim je ispunjena želja koju je Abdulah Sidran saopštio načelniku Mandiću prilikom njihovog posljednjeg susreta, da se njegovom velikom prijatelju Marku, piscu, pjesniku i prevodiocu na ovaj način oda dužna počast u znak zahvalnosti i poštovanja.

Općina Centar izražava zadovoljstvo što je bila u prilici da logistički i organizaciono pomogne realizaciju ovog lijepog događaja. Istovremeno Općina Centar je pokrovitelj prvog izdanja festivala kulture "Sidranovi dani" koji se zatvara večeras premijernim prikazivanjem digitalizirane verzije filma "Otac na službenom putu" u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra.