Do 10. jula
0

Otvoren poziv za prijavu na "Sajam istinitih priča" 30. Sarajevo Film Festivala

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Otvoren je poziv za "Sajam istinitih priča", koji se održava u sklopu programa "Suočavanje s prošlošću" Sarajevo Film Festivala.

Priče je potrebno dostaviti u formi teksta ispisanog na jednoj word stranici, na mail [email protected]. Moguće je priložiti i dodatni materijal, koji uključuje fotografije ili linkove za video materijal. Rok za prijavu je 10. juli 2024. godine.

"Sajam istinitih priča" ("True Stories Market") služi za prezentaciju priča od prikupljenih materijala i ličnih svjedočanstva, koja tematski i idejno odgovaraju okvirima programa "Suočavanje s prošlošću". Zamišljen je kao prostor za razmjenu svjedočenja i priča kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova.

Program "Suočavanje s prošlošću" ("Dealing With the Past") je poseban program Sarajevo Film Festivala uspostavljen 2016. godine. Glavni cilj ovog programa je poticanje dijaloga kroz umjetnost koja se često bavi bolnim temama iz kolektivne prošlosti, kako zemalja s područja bivše Jugoslavije, tako i šire. Tokom prethodnih izdanja Festivala program "Suočavanje s prošlošću" ugostio je brojne renomirane umjetnice i umjetnike iz cijelog svijeta, poput Rona Haviva, Joshue Oppenheimera, Paweła Pawlikowskog, Arija Folmana, Michaela Winterbottoma, Mile Turajlić, Nebojše Slijepčevića, Anje Kofmel i drugih.

"Sajam istinitih priča" održat će se i tokom 30. Sarajevo Film Festivala, a poziv za prijavljivanje priča otvoren je za organizacije koje se bave temom ratnih sukoba i njihovim razumijevanjem i rješavanjem. U saradnji s Fondacijom Freidrich-Ebert-Stiftung, kroz proces predselekcije, nekoliko priča bit će odabrano za predstavljanje na radionicama "Sajma istinitih priča", na kojima će učestvovati i produkcijski timovi iz regije. Na kraju procesa bit će proglašena pobjednička priča, koja će osvojiti 10.000 eura s ciljem daljnje filmske produkcije.

Priče koje se programski uklapaju u "Sajam istinitih priča" mogu biti:

  • priče ratnih žrtava silovanja i njihov život nakon rata;
  • nestale osobe i otvorena suđenja; kazneni postupci i osude; Zakon o amnestiji i pomilovanju krivaca;
  • raseljena lica i njihov povratak; susret s mjestom i/ili ponovni susret s počiniteljima zločina;
  • psihološke posljedice rata, uticaj na život i preživjele članove porodice (posttraumatski stresni poremećaj, opsesivno- kompulzivno ponašanje žrtava);
  • priče o pomirenju i optimizmu: suživot i tolerancija osoba različitog porijekla (naglasak na nacionalnom identitetu), povratnici, završena ispitivanja, pozitivna iskustva mlađih generacija u suočavanju s prošlošću;
  • život na mjestu gdje nije bilo rata nasuprot iskustvu rata – uticaj i posljedice;
  • ratno djetinjstvo – lična svjedočenja osoba koje su bile djeca tokom rata, njihova iskustva sa odrastanjem u ratnim okolnostima;
  • utjecaj i posljedice rata na sve segmente života – otvorene rane, dijalog, suživot, traume djece rođene tijekom ili nakon rata i kako dalje.

Sarajevo Film Festival snosi troškove smještaja i puta predstavnicima organizacija. Program "Suočavanje s prošlošću" bit će održan od 17. do 22. augusta 2024. godine.

Podsjećamo, 30. Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta 2024. godine.

SFF