"Terrible Maps"
36

Ovo je lista najpoznatijih umjetničkih djela u Evropi, evo koja se smatraju najboljim u regionu

L. R.
Prepoznajete li neke od ovih slika? (Foto: Twitter)
Prepoznajete li neke od ovih slika? (Foto: Twitter)
Stranica na društvenoj mreži Twitter Terrible Maps nedavno je objavila ilustraciju na kojoj su prikazana najprepoznatljivija slikarska djela svake evropske zemlje.

Terrible Maps je stranica koja često dijeli mape s različitim neobičnim podacima koji uključuju države širom svijeta. Ovaj put su se odlučili podijeliti najpoznatija slikarska djela evropskih zemalja.

Kada je riječ o najpoznatijem umjetničkom djelu Bosne i Hercegovine, Terrible Maps se odlučio za sliku "Planinski pejzaž" slikara Karla Mijića. Rođen je 1887. godine u Bileći. Studirao je u velikim evropskim gradovima, a jedno vrijeme živio je i u Sarajevu. U njegovim djelima mogu se vidjeti utjecaji različitih umjetničkih pravaca.

Hrvatsku predstavlja djelo "Rimljanka s lutnjom" slikara Vjekoslava Karasa, koja se često naziva i "Karasova Rimljanka", a slika "Proljeće" umjetnika Ivana Grohara izabrana je za najpoznatije djelo Slovenije. Srbiju predstavlja djelo Paje Jovanovića "Ranjeni Crnogorac", dok je za Crnu Goru izabrana ikona "Bogorodica Filermose".

Kada je riječ o slikarskim djelima koja su stekla svjetsku slavu, "Mona Lisa" Leonarda da Vincija zasluženo predstavlja Italiju, dok "Poljubac" Gustava Klimta predstavlja Austriju. "Djevojka s bisernom naušnicom" predstavlja Nizozemsku, a Picassova "Guernica" predstavlja Španiju.