Najuspješniji do sada
205

Pod stolačkim svodom završeno 53. izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina"

L. R.
Završeno je još jedno izdanje festivala "Slovo Gorčina" (Foto: Press)
Završeno je još jedno izdanje festivala "Slovo Gorčina" (Foto: Press)
Uspješno je završeno 53. izdanje Festivala kulture "Slovo Gorčina" koje se tradicionalno održava u Stocu.

Treći i ujedno završni dan Festivala kulture "Slovo Gorčina" započeo je inspirativnim razgovorom u Makovoj hiži o knjizi "Žena duh i njena soba" autorice Luce Kozine, dobitnice prestižne nagrade Mak Dizdar za 2023. godine.

U razgovoru, koji je vodila Senka Marić, Kozina je iznijela svoja razmišljanja o ženama u književnosti i društvu, naglašavajući važnost ženskog glasa i perspektive. Publika je s oduševljenjem pratila njezine uvide, a razgovor je otvorio mnoge teme koje se odnose na savremeni položaj žena u društvu.

Nakon toga, na istom mjestu, Ira Skopljak-Viteškić predstavila je svoju izložbu "Aveti", koju je otvorila historičarka umjetnosti Zejneba Hajdarević. Skopljak-Viteškić je govorila o svojoj inspiraciji za radove koji istražuju teme prolaznosti i nevidljivog. Istaknula je kako njezini radovi preispituju granice između stvarnog i fantastičnog, a posjetitelji su imali priliku vidjeti i doživjeti njezin jedinstveni umjetnički izraz.

U 12:30 sati u festivalskom centru Šipad održan je emotivni In memoriam program posvećen Hadžemu Hajdareviću. Moderator Alija Pirić, zajedno s učesnicima Mile Stojićem i Edinom Pobrićem, prisjetio se Hajdarevićevog doprinosa književnosti i kulturi. Kroz razgovor i prisjećanja, istaknuta je njegova književna ostavština, koja je ostavila neizbrisiv trag na regionalnoj književnoj sceni.

Popodnevni dio programa započeo je promocijom knjige "Praktikum govornog jezika" Jasminke Šipke, također u Šipadu. U razgovoru koji je vodio Đorđije Radulović, autorica je predstavila praktične savjete za usavršavanje govornog jezika, naglašavajući važnost jezične preciznosti i izražajnosti u svakodnevnom životu. Šipka je govorila i o književnosti te recitirala poeziju velikih pjesnika. Knjiga je naišla na pozitivan odjek među prisutnima, posebno zbog svog edukativnog pristupa.

U nastavku, Dragana Mladenović je kroz književni program i moderaciju Nenada Rizvanovića, govorila o temama koje je inspirišu, uključujući lična iskustva i društvene fenomene. Njen jezik i stil, bogati simbolikom, potiču čitaoce na razmišljanje i čitanje.

Večer je obogatio pjesnički performans Jovice Letića pod nazivom "Tu, u daljini" u izvedbi Mostarskog teatra mladih. Ovaj performans, koji spaja poeziju i scensku umjetnost, ostavio je snažan dojam na publiku, koja je imala priliku doživjeti poeziju na nov, inovativan način.

Za kraj dana, književni program je nastavio Andrej Nikolaidis, poznati crnogorski pisac, uz moderaciju Kenana Efendića. Nikolaidis je govorio o svojoj novoj knjizi, aktualnim društvenim temama i izazovima suvremenog pisca. Njegovi oštri komentari i kritički osvrti na društvo potaknuli su smijeh, komentare u publici, zaokružujući dan bogat kulturnim i intelektualnim sadržajem.

Festival kulture Slovo Gorčina iz godine u godinu umjetnički, produkcijski, tehnički napreduje i sazrijeva. Ovogodišnje izdanje je bilo sadržajno i strukturalno cjelovito, ali prije svega inspirativno i nadahnjujuće. Festival je imao izrazito međunarodni karakter, jer su u svim programima sudjelovali umjetnici iz devet evropskih zemalja. Upravni i Organizacioni odbor Festivala kulture "Slovo Gorčina" nastavlja sa kontinuiranim radom i pripremama za nove prijateljske susrete i kolaboracije.