Misterija Agathe Christie
0

Predstava "Mišolovka" bit će izvedena u ponedjeljak na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

L. R.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 14. oktobra s početkom u 19:30 sati publiku očekuje izvođenje krimi-misterije "Mišolovka" Agathe Christie, a u režiji Branka Vekića.

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

"Svaki dobar pozorišni komad je bezvremen, pa tako i ovaj Agathe Christie jer se primarno bavi ljudima, njihovim problemima, željama, potrebama, mogućnostima i nemogućnostima, ciljevima i preprekama da se isti ostvare. Agatha Christie koristi zločin kako bi osvijetlila mračne dijelove ličnosti. S tim u vezi, ova predstava je bazirana na glumcima i glumicama", zapisao je dramaturg predstave Adnan Lugonić.

"Sve je podređeno glumačkoj igri, a utjelotvoriti živopisne likove, obavijene velom misterije, te konstantno, iz scene u scenu, održavati napetost i biti prisutan u svakom trenutku, nije nimalo jednostavan zadatak. Glumci i glumice ove predstave naprosto žive taj svijet – zatvoreni u malom pansionu, okovani snježnom olujom, vode publiku na uzbudljivo putovanje, tokom kojeg se neprestano pitate ko je ubica, a ko naredna žrtva", dodao je Lugonić.

Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, kostimografska i scenografska rješenja uradila je Sabina Trnka.

Agatha Christie

Agatha Christie, engleska književnica (Torquay, Devon, 15. septembar 1890. - Wallingford, Oxfordshire, 12. januar 1976. godine), obrazovala se privatno te u internatima u rodnom gradu i Parizu. Tokom Prvog svjetskoga rata radila je kao bolničarka i apotekarka te je napisala svoj prvi detektivski roman "Zagonetni događaj u Stylesu" ("The Mysterious Affair at Styles"), koji je objavljen 1920. postigavši velik uspjeh. Kultni status zadržala je do smrti, napisavši ukupno 66 kriminalističkih, mahom detektivskih, romana i više od 160 pripovijetki, te detektivske drame među kojima su najuspješnije "Mišolovka" ("The Mousetrap" iz 1954. godine), koja se na londonskim pozornicama bez prestanka izvodi od 1952. godine.

Ulaznice za krimi-misteriju "Mišolovka" mogu se kupiti putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo te putem platforme www.karter.ba ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta.