"Schindlerov lift"
9

Predstava o ratnim dešavanjima u Prijedoru premijerno izvedena u Kamernom teatru 55

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Kamernom teatru 55 danas je premijerno prikazana predstava "Schindlerov lift", koja govori o ratnim užasima koji su se devedesetih događali u Prijedoru ili, drugim riječima, zlu koje se krije iza susjednih vrata i dva prijedorska nebodera u koje je smještena sva tragedija Bosne i Hercegovine.
Nakon što je u Kamernom teatru 55 ostvario veliki uspjeh s predstavom "Sjećaš li se Doli Bel", srbijanski reditelj Kokan Mladenović je u istoj pozorišnoj kući režirao i "Schindlerov lift". Riječ je o teatarskoj adaptaciji istoimene knjige koju je napisao prijedorski pisac Darko Cvijetić.

Predstava je prvobitno trebala biti prikazana krajem februara ove godine, ali su te izvedbe otkazane zbog pandemije koronavirusa. Naposljetku je pretpremijera odigrana 5. aprila, a premijera je izvedena danas u 17 sati.

Premijeri je prisustvovalo 70 ljudi, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Reakcije su potvrdile da je u pitanju tema koja je morala biti postavljena na domaćoj teatarskoj sceni. Publika je gromoglasnim aplauzom nagradila glumački ansambl, a neki su istakli kako će se sigurno vratiti da Mladenovićevu predstavu pregledaju ponovo.

Gledatelji tvrde da je u pitanju pozorišni komad kakav dugo nije viđen na ovim prostorima, a karte za naredna igranja već su rasprodate. Više informacija o narednim izvedbama uskoro će biti objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici sarajevskog pozorišta.

Uloge u predstavi tumače: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš-Selimović, muziku je radila Irena Popović, a producent predstave je Mirza Muzurović.