Režija Lajle Kaikčije
0

Predstava "Uhvati zeca" po romanu Lane Bastašić 13. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

N. O.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Praizvedba dramske predstave "Uhvati zeca" autorice Lane Bastašić, u režiji Lajle Kaikčije, bit će izvedena ove nedjelje u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Lana Bastašić je već etablirano književno ime na bh. sceni, ali i šire. Čini mi se da je još priznatija van granica BiH. Mislim da javnost nije ni svjesna kakav je književni biser Lana", kazala je rediteljica Lajla Kaikčija najavljujući dramsko uprizorenje romana "Uhvati zeca".

Dodala je kako je bilo sasvim logično da se jedan ovakav roman koji govori o zemlji u kojoj živimo, o jednom određenom periodu, koji se bavi prijateljstvom i pričama koje okružuju to prijateljstvo - približi teatarskoj javnosti.

Lajla Kaikčija (Foto: I. L./Klix.ba)
Lajla Kaikčija (Foto: I. L./Klix.ba)

"Na poziv umjetničke direktorice NPS, ja sam to prihvatila iako sam znala da je to velika odgovornost. Svi koji smo čitali tu knjigu, čini mi se da nam je svima bliža bila varijanta filma, jer je toliko divnih opisa bilo u toj knjizi da se činilo da samo kamera to može zabilježiti onako kako je Lana zapisala. Međutim, mi smo se potrudili pozorišnim jezikom da ispričamo sve ono što je nama bilo važno da kažemo i mislim da smo u tome uspjeli", dodala je Kaikčija.

Dramaturginja Nedžma Čizmo je prethodno o predstavi kazala: "Uhvati zeca je priča o prijateljstvu i načinu na koji nas ono oblikuje, ispunjava, umiruje, izaziva, ohrabruje i plaši u isto vrijeme. Priča smještena u vrijeme u kojem ljudi nestaju. Priča o potrazi za identitetom, ljubavi, dječjom nevinosti, o dvije mlade djevojke pred čijim očima će se stvarnost koju su poznavale raspršiti u milion dijelova, a one će od njih pokušati sastaviti barem neke poznate slike. Roman koji je osvojio čitaoce svojom iskrenošću. Preveden na 18 svjetskih jezika, a sada i na jezik teatra".

U predstavi igraju: Amra Kapidžić, Vedrana Božinović, Una Kostić, Ana-Marija Tomić, Mak Čengić i Dino Bajrović.

Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka.

Naredna izvođenja predstave "Uhvati zeca" su 23. i 24. oktobra, 4. novembra i 23. decembra, a ulaznice, uz ograničen broj mjesta, se mogu kupiti putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo, putem platforme karter.ba ili direktno na blagajni Narodnog pozorišta.