U Sarajevu
93

Predstavljen projekt "Kreativno dvorište": Zelena površina ispred Filozofskog fakulteta dobit će novo ruho

L. R.
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Filozofski fakultet u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu danas je održana promocija projekta "Kreativno dvorište - mjesto za obrazovanje, kulturu i umjetnost".

Kako navode na zvaničnoj web stranici Univerziteta u Sarajevu, fokus projekta je na vanjskom uređenju zelenih površina pa je pored predstavljanja projekta, danas upriličena i simbolična sadnja drveta ispred Filozofskog fakulteta.

Dalje navode kako je projekat osmislila pejzažna arhitektica Narcisa Bašić-Gaković.

Bašić-Gaković danas je predstavila sve faze projekta i osvrnula se na trenutno stanje okruženja Filozofskog fakulteta. Ponudila je idejna rješenja transformacije zelene površine u prostor koji će ne samo studentima, nego i profesorima i lokalnoj zajednici omogućiti interakciju u formalnim, ali i neformalnim okvirima, podržavajuči tako kreativnost i jačanje zajednice.

"Cilj projekta je kreiranje infrastrukture koja podržava napredne metode učenja, interdisciplinarnost i inovativna istraživanja kako bi se ostvarila popularizacija i podizanje nivoa atraktivnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u skladu sa akademskim, socijalnim, istraživačkim i kulturnim tendencijama savremenog obrazovanja, utemeljenih na održivosti i prilagodljivosti budućim izazovima", naveli su.

Projekat pod nazivom "Kreativno dvorište – mjesto za obrazovanje, kulturu i umjetnost" nastao je u saradnji Općine Centar.