Premijera 29. novembra
75

Priprema se prva bh. kraljevska opera "Tvrtko, kralj bosanski" - simbol kulturnih vrijednosti BiH

N. O.
Realizacija projekta "Tvrtko, kralj bosanski" – opere koja će postati simbol kulturnih vrijednosti Sarajeva i naše države je u punom jeku.

Tokom sastanka s ministrom kulture i sporta KS Kenanom Magodom, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Sanjin Kodrić, zajedno s kompozitorom Ammarom Jažićem, uručili su ministru notni zapis kompozicije koja predstavlja srž ovog autorskog djela.

Opera je adaptacija romana "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića i dočarat će bogatu kulturnu baštinu naše zemlje. Praizvedba ove nacionalne opere planirana je za 29. novembar 2024. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, pod dirigentskom palicom maestra Josipa Šege.

Ovaj projekt ne samo da obogaćuje našu kulturnu scenu, već predstavlja i izuzetan doprinos društvenoj zajednici, ostavljajući trajno naslijeđe za buduće generacije.

Veličanstvena opera, koja će trajati nešto više od dva sata, obuhvatit će 17 uloga u posebno izrađenim kostimima, pružajući publici nezaboravno iskustvo.

Ministar Magoda je tokom sastanka naglasio značaj ovog kulturnog poduhvata, ističući ga kao trajno kulturno blago i državotvornu ostavštinu. Opera "Tvrtko, kralj bosanski" zasigurno će postati neizostavan dio kulturne ponude Sarajeva i Bosne i Hercegovine.