Njen prvijenac
0

Promocija knjige "Krojačica" Ines Kajić Bubalo drugog augusta u Mostaru: O značaju grada na Neretvi

I. S.
Foto: Ado Hasanović
Foto: Ado Hasanović
U spomen kući Svetozara Ćorovića u petak, drugog augusta održat će se mostarska promocija književnog prvijenca "Krojačica" autorice Ines Kajić Bubalo u organizaciji SPKD Prosvjeta i izdavačko-štamparske kuće Planjax iz Tešnja.
Fondacije za izdavaštvo Sarajevo je 2023. nagradio ovaj roman u kategoriji nova djela domaćih autora. "Krojačica" je priča koja u prvi plan stavlja Mostar kao sjecište svih događaja, ali se kroz tu autoričinu prvrženost rodnom gradu ogleda i niz drugih tema kojima je uokvirila svoj književni rad.

Grad na Neretvi oduvijek je mjesto i susret umjetnika s prirodnim ljepotama pa kroz nekoliko različitih priča saznajemo kako su i na koji način glavni protagonisti romana živjeli, rasli i sazrijevali uz grad, koliko su ljubavi utkali u njegov razvoj i kako im je Stari most sve do današnjih dana bio i ostao nepresušna inspiracija za pjesme, ali i slikarska platna.

Autorica ističe činjenicu kako se ove godine obilježava 100 godina od smrti pjesnika Alekse Šantića, koji je i u stvarnosti posljednje dane života proveo u kući svoje sestre Perse Ćorović gdje na samrtničkoj postelji mladom Ivi Andriću, budućem Nobelovcu, priča o ljubavi prema nikad prežaljenoj Anki Tomlinović. Nakon jednog stoljeća, umjetnici i Mostarci vraćaju se, sada kroz knjigu "Krojačica" pod krov gdje se i odvija radnja romana.

O romanu će govoriti eminetni mostarski novinari: Alija Behram, Izudin Ćićo Šahović i hroničar Zlatko Serdarević, dok je uloga domaćina pripala generalnom sekretaru SPKD Prosvjeta Goranu Kosaniću, a nenadmašni virtuoz na harmonici Mustafa Šantić svojim će repertoarom upotpuniti promociju književne večeri. Moderator je Elvedina Zlomužica, a odlomke iz knjige čitaju Hida Handžar i Amina Zlomužica.

Prva promocija književnog prvijenca Ines Kajić Bubalo održana je u italijanskoj prijestolnici Rimu, dok će "Krojačica" mostarskoj publici biti predstavljena u 20 sati na Luci u Ćorovića kući. Novinar Azer Jugo pisao je o ovom književnom djelu, a njegov tekst prenosimo u cijelosti:

Roman Ines Kajić Bubalo "Krojačica uvršten je na Listu Književnih atrakcija te mu je dodijeljena oznaka Književna atrakcija godine. Ines Kajić Bubalo je napravila neodoljivo privlačnu šetnju kroz istoriju Mostara te prodrmala novelistički kliše demonstrirajući sposobnost pretvaranja poznatog u intrigantno i nepoznato. Svima poznati simboli Mostara, od književnih do arhitektonskih, postali su njeni likovi koje je usisala u svoju priču prikazujući istoriju kao obnavljajuću mogućnost, a ne ispričanu konačnost.

Književni prvijenac autorice Ines Kajić Bubalo, roman "Krojačica" priča je koja kroz period od 100 godina opisuje Mostar. U ovom romanu saznat ćete kakvu je to veličanstvenu priču otkrio budući Nobelovac Ivo Andrić dok je istraživao sokake kroz Kujundžiluk i koji poput čitaoca prvi put saznaje kako je Stari most dobio svoje ime. Obzirom da je Mostar na listi svjetskih destinacija te turističko središte BiH, ovaj bi roman mogao biti zanimljiv turistima ljubiteljima književnosti koji pohode ovaj grad ako bude preveden na strane jezike uz pomoć bh. institucija.

Autorica je skrojila najljepše odijelo za svoj rodni grad i počastila ga najfinijim materijalom uprkos svim nezacijeljenim ranama i postavila ga ponosno na pijedestal. Kroz redove, između ostalog, Ines Kajić Bubalo strpljivo nam prepričava i otkriva koliko je slavni pjesnik Aleksa Šantić volio Mostar, kako je drugovao s odanim prijateljem Osmanom Đikićem, ali i kroz Šantićevu vizuru čitalac se suočava i sa pjesnikovom patnjom za nikad prežaljenom Ankom Tomlinović, njegovom najvećom ljubavlju. Intrigantan je to roman koji se čita u jednom dahu, uporno tjerajući čitaoca do posljednjih stranica romana gdje se kriju i odgovori zašto je svoj nagrađeni roman odlučila nazvati "Krojačica".