Zbog Dana žalosti u BiH
0

Promocija knjige "Sa Cvejom" koja je trebala biti u Narodnom pozorištu Sarajevo prolongirana za subotu

L. R.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Povodom Dana žalosti zbog katastrofalnih poplava u pet općina u BiH, promocija knjige o Branku Cvejiću pod nazivom "Sa Cvejom" koja je trebala biti održana sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo je prolongirana.

Kako navode iz Narodnog pozorišta, promocija je prolongirana za subotu, 12. oktobra.

"Ovim putem vas obavještavamo da je promocija knjige o Branku Cvejiću pod nazivom 'Sa Cvejom', a koja je trebala biti održana u Narodnom pozorištu Sarajevo u utorak, 8. oktobra u 17:30 sati, prolongirana za subotu, 12. oktobra u 17:30 sati, zbog Dana žalosti koji je proglasila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine", naveli su.

Na promociji knjige učestvovat će: Dino Mustafić, Maja Izetbegović, Boris Ler, Alban Ukaj, Nihad Kreševljaković, Jelena Kovačević Barać i Beka Vučo.

Knjiga Sa Cvejom sačinjena je od niza autorskih tekstova i predstavlja važan dokument o jednom izuzetnom umjetniku i njegovim dostignućima u oblasti kulture i umjetnosti u gradu, zemlji i cijelom regionu bivše Jugoslavije. Sjećanja nas kroz knjigu vode od vremena kada je Branko Cvejić zakoračio u svijet umjetnosti preko nezaboravnih predstava u njegovom Jugoslovenskom dramskom pozorištu i od legendarnog Baneta Bumbara iz TV serije "Grlom u jagode" pa sve do posljednjih uloga.

Knjiga je koncipirana u osam poglavlja koja predstavljaju važne životne i profesionalne prekretnice Branka Cvejića. Takav koncept opredijelio nas je da autore tekstova pronalazimo ne samo među bliskim saradnicima u oblasti kulture, drugarima iz pozorišnog i umjetničkog svijeta širom regiona bivše Jugoslavije, već i u njegovom privatnom okruženju, pre svega u porodici i među bliskim dugogodišnjim prijateljima.

Kroz mnoštvo autorskih tekstova i fotografija pojavljuju se i naznake epohe u kojoj je Cvejić živio i stvarao, kao umjetnik koji je stalno bio prisutan i koji je svoj radni vijek nesebično posvetio umjetnosti zasnovanoj na visokim etičkim, estetskim i društvenim kriterijumima. Za Cvejićem ostaju djela od krucijalne vrijednosti, realizovana uprkos svoj težini koju su nosila vremena u kojima je djelovao, kao i dostignuća koja na zvaničnom planu nisu uvijek bila priznata onako kako je on to zaslužio. Ova knjiga je korak u odavanju priznanja tom činu nesebične prisutnosti i djelovanja u našoj kulturi i umjetnosti.

Branko Cvejić nije bio samo svjedok ili posmatrač nego i aktivni učesnik različitih epoha u kojima je živio, bez obzira da li je riječ o glumi, poslu direktora pozorišta ili građanskom i društvenom identitetu koji je u njegovom slučaju bio jasan i dosljedan. Otud ovo izdanje obuhvata sve te dimenzije njegove javne ličnosti, a neizostavno se čita i kao svjedočenje o vremenu ili o vremenima koja su u našem podneblju često bilo obilježena burnim i turbulentnim događajima. Takav pristup je neobično važan jer historiju ne posmatramo samo kao povratak u prošlost nego i kao svojevrsnu anticipaciju budućnosti.

Knjiga na kojoj je rad započeo ubrzo nakon smrti Branka Cvejića, istovremeno je i pokušaj da se makar u jednom malom segmentu koji nam je dostupan suprotstavimo sveopćoj kulturi zaborava u koju je naše društvo utonulo.

Posebno dopunjeno e-izdanje knjige izlazi do kraja 2024. godine