Na današnji dan
673

Prošlo je 15 godina od smrti Žana Marolta, Maca ga se prisjetio riječima: "Zar je nada u tome da sve prođe?"

N. O.
Žan Marolt preminuo je 11. jula 2009. godine (Screenshot/YouTube)
Žan Marolt preminuo je 11. jula 2009. godine (Screenshot/YouTube)
Velikan bh. glumišta Žan Marolt preminuo je na današnji dan prije 15 godina, a prisjetio ga se i Dragan Marinković Maca citirajući Mešu Selimovića.

Marinković je na društvenim mrežama podijelio Maroltovu fotografiju uz citat Meše Selimovića: "Sve će proći, ali, kakva je to utjeha? Proći će i radost, proći će i ljubav, život. Zar je nada u tome da sve prođe? Dragi Žan. Počivaj u miru".

Marolt je preminuo 11. jula 2009. godine nakon duge i teške bolesti. Bio je stalni glumac Kamernog teatra 55, a istovremeno i jedno od omiljenih lica bh. filma.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Imao je zapažene uloge u predstavama kao što su "Buba u uhu", "Umri muški", "Kidaj od svoje žene", "Ujak Vanja" te u brojnim filmovima i televizijskim serijama, među kojima su "Mliječni put", "Dobro uštimani mrtvaci", "Viza za budućnost" i posljednja serija u kojoj je glumio "Lud, zbunjen, normalan".

Godine 1997. je za ulogu u TV filmu "Elvis" osvojio nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je u francuskom gradu Anžeru proglašen i najboljim mladim glumcem Evrope.

Manje je poznato da se u mladosti bavio sportom te da je kao mlađi junior bio prvak BiH i treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva, ali je nakon povrede njegova sportska karijera završena.