Otvorene kritike
0

SDA o bh. kinematografiji: Vlast je otvorila prostor širenju kulture i nekulture iz susjednih država

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je Udruženje rediteljica i reditelja u BiH poslalo pismo premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću zbog teškog položaja bh. kinematografije, oglasila se i Stranka demokratske akcije.
Smatraju da je "uništavanje bosanskohercegovačke kinematografije samo jedna od posljedica indolentnosti i neodgovornosti nametnute vlasti".

"Reduciranjem budžeta namijenjenog za kinematografiju, vladajuća koalicija nije samo prekršila vlastita predizborna obećanja ili ugrozila egzistenciju filmskih radnika već je zadala ozbiljan udarac bosanskohercegovačkoj kulturi, svjesno otvarajući prostor širenju kulture i nekulture koja stiže iz susjednih država. Odluka 'Trojkine' uprave BH Telecoma da ugasi projekat BHContentLab, koji se u proteklom periodu pokazao kao snažan generator razvoja televizijske produkcije i koji je rezultirao realizacijom uspješnih projekata prepoznatih u regionu, samo potvrđuje potpuni izostanak društvene odgovornosti", navodi se u saopćenju.

SDA poziva "nametnutu Vladu FBiH da rebalansom vrati budžet namijenjen za kinematografiju na nivo iz prethodnih godina, da ga dodatno poveća izdvajanjem dijela sredstava za koji se aktuelna vlast nemilice zadužuje te da reaktivira projekat BHContentLab".

"Kultura je temelj identiteta jednog društva i njegovog razvoja. Bez obzira na političke ili bilo kakve druge afinitete kulturnih radnika, ne smije biti žrtva nemara, neznanja ili stranačkih interesa predstavnika vlasti", saopćeno je.

Podsjetimo da su iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH, između ostalog, naveli da je ovogodišnji budžet Hrvatskog audio-vizualnog centra 15.444.629 eura, a Filmskog centra Srbije oko 15.000.000 eura.