Rad "Bosnian Girl"
84

Sramotna poruka koju je nizozemski vojnik napisao u Srebrenici: Dokaz neljudskosti i hladnokrvnosti

I. S.
Foto: Tarik Samarah
Foto: Tarik Samarah
Umjetnica Šejla Kamerić je 2003. godine predstavila rad Bosnian Girl (Bosanska djevojka) na kojem je prenesena šokantna poruka koju je nepoznati nizozemski vojnik napisao na zidu fabrike akumulatora u Potočarima.

"Nema zube...? Brkovi...? Smrdi kao go*no...? Bosanska djevojka!", napisao je. Tarik Samarah je fotografisao Šejlu, a nakon toga je na plakat stavljena ova poruka.

Ovaj Šejlin rad je izlagan diljem svijeta. Njegov cilj je tematiziranje predrasuda kao diskriminirajuće prakse koja vodi do zločina.

Foto: Tarik Samarah
Foto: Tarik Samarah

Ona je na ovaj način "natjerala" ljude da postanu svjesni predrasuda i neljudskosti prema ženama iz Bosne i Hercegovine te ratnih zločina počinjenih nad njima.

"Živimo u stalnom ratu u kojem se ženska tijela posmatraju kao teritorija. Bosanska djevojka nisam ja, nego bilo koja djevojka ili žena... bilo ko čija su prava uskraćena. Ovaj rad dolazi iz Bosne i Hercegovine, ali govori univerzalnu priču o mržnji i predrasudama", izjavila je Kamerić ranije.

Tarik Samarah je također autor monografije "Srebrenica". Ova monografija je zajedno s radom Bosnian Girl predstavljena prije dvije godine u galeriji Tate Modern u Londonu.

"Grafiti koje su pisali UN vojnici na zidovima bivše fabrike akumulatora u Potočarima ilustrativna su metafora indiferentnog odnosa međunarodne zajednice prema bosanskim muslimanima tokom devedesetih godina. Grafiti predstavljaju dokument i svjedočenje o predrasudama, ravnodušnosti i manjku empatije. Fotografije grafita su sastavni dio moje fotografske priče o Srebrenice, jer osim onih koji su počinili zločine u Srebrenici, postojali su i oni koji su mogli spriječiti genocid, a nisu. Oklijevanje međunarodne zajednice da spriječi genocid u Srebrenici, ali i rat u Bosni i Hercegovini, ukorijenjeno je, između ostalog, u predrasudama koje su zabilježene na ovim grafitima. Tematizirajući grafite postavljamo pitanje li bi sudbina Srebrenice bila drugačija da predrasude nisu bile toliko snažne", rekao je.