Orkestar i hor iz Zenice
209

"Srebrenički inferno": Snažni oratorij u Kaknju kao podsjetnik na genocid u Srebrenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U organizaciji JU KSC Kakanj, a u izvedbi Kamernog simfonijskog orkestra Zenica i hora Kasiopeja Zenica, večeras je u domu kulture u Kaknju izveden oratorij "Srebrenički inferno", a sve u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Večerašnji oratorij "Srebrenički inferno" prema riječima načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića je ustvari sjećanje na genocid u Srebrenici, potreba za pričanjem o tome i izvan datuma 11. jula i obilježavanja godišnjice.

"Ideja zašto večeras radimo Srebrenički inferno je jednostavna, želimo o njoj pričati i mimo 11. jula. Ovo je možda mala gesta, ali želimo kazati da smo uz Srebrenicu, majke Srebrenice i porodice Srebrenice i da iz ovog malog industrijskog, kraljevskog grada, poslati poruku da smo uz ljude Srebrenice i da se genocid ne smije ponovo dogoditi", kazao je Bajtarević te dodao da je naredna aktivnost sjećanja na Srebrenicu već narednog vikenda.

Oratoriju su prisustvovale majke Srebrenice, ali i direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić koji je kazao da je bitno održati ovaj plamen u životu.

"Hvala vam u ime svi nas što nam pomažete da taj plamen držimo u životu. Naša je borba da održimo ovaj plamen u životu da ga prenesemo narednim generacijama i da napravimo institucije koje će se pobrinuti da ono što treba da bude upamćeno bude upamćeno", kazao je Suljagić u obraćanju prisutnima.

Večerašnji repertoar pored izvedbe cjelokupnog Oratorija "Srebrenički inferno", imao je izvedbe i ilahija "U dergjiahu mog srca" i "Kad procvatu behari" te fragmente iz opere "Omer i Merima".

Učesnici programa bili su: Gradski hor Kasiopeja Zenica sa solistima Hanah Žerić, Ahmed Juhić, Zara Zelenturović, Elena Kubat i Kamerni simfonijski orkestar muzičari Grada Zenica, pod dirigentskom palicom Tanise Cikotić i Aldine Aganović.