Zoran Filipović Zoro
22

Šta je cijenjeni fotograf zabilježio tokom opsade Sarajeva: Život je misterija kojoj vi, ubice, niste dorasli

I. S.
Zoran Filipović (Screenshot: YouTube)
Sniper Alley u šestoj epizodi serijala "The Story Behind The Photo" ("Priča iza fotografije") donosi razgovor s bh. fotografom Zoranom Filipovićem, poznatijem kao Zoro, koji je snimio opsadu Sarajeva.

"'Bilo je časno biti tada u Sarajevu, kao što je prije toga bilo časno biti u Vukovaru, a ko sam ja da se izuzmem od te patnje ako moj brat pati?", kazao je.

Dodao je kako je prije svega došao da ispuni moralnu gestu i bude ovdje s ljudima. Ako je usput kroz fotografisanje i pisanje mogao pomoći ljudima koji su bili u Sarajevu, niko nije bio sretniji od njega.

"Teško je ubiti tako veliki grad kao što je Sarajevo, ali on je ubijan sustavno s tih brda, raketiran, granatiran... Nisu uspjeli ubiti, jer ne možete ubiti život. Život je ono što potiče od Boga. Život je jedan misterij kojem vi, ubice, niste dorasli, jer evo, dokaz za to je to što danas sjedimo u tom Sarajevu", također je naveo.

Filipović je rođen 1959. godine u Brčkom. Od 1978. živi u Zagrebu. Pored fotografisanja, bavi se i spisateljstvom te produkt dizajnom. Dosad je objavio 20-ak djela u kojima kombinuje fotografiju i spisateljstvo.

Izlagao je u galerijama i muzejima širom svijeta - u New Yorku, Stockholmu, Meksiku, Beču, Pragu, Bratislavi itd.

Podsjećamo, u prethodnim epizodama projekta "The Story Behind the Photo" ste mogli upoznati fotografe Christophera Morrisa, Thomasa Haleyja, Enrica Dagnina, Enrica Martija i Petera Kullmanna. Intervjue možete pronaći na YouTube kanalu. Također nemojte zaboraviti posjetiti Facebook stranicu i Twitter profil Sniper Alleyja.