Srbijanski pjesnik
0

Stefan Simić pjesmom "Bosna je svijet" otvorio svoj nastup u okviru Sarajevskih dana poezije

L. R.
Stefan Simić (Foto: Press)
Stefan Simić (Foto: Press)
Pjesmom "Bosna je svijet", srbijanski pjesnik Stefan Simić večeras je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH započeo svoj samostalni nastup u okviru 63. izdanja Sarajevskih dana poezije.

Brojna publika upijala je svaku izgovorenu riječ Simića, a predsjedavajuća programskog savjeta Sarajevskih dana poezije Bisera Suljić Boškailo uručila mu je i bijelu ružu od anonimne obožavateljice.

Onda je uslijedio red pjesme, priče i muzike uglavnom iz privatnog života pjesnika, a suze i smijeh smjenjivali su se tokom Simićevog nastupa.

"Recite na vrijeme onima koje volite. Kada nekoga volite kažite to na vrijeme. Nemojte kao ja. Poslije je kasno", poručio je Simić.

Simić je govorio i o životu, smrti, ljubavi, sreći, braku, karakteru i brojnim drugim temama.

Stefan Simić (Foto: Press)
Stefan Simić (Foto: Press)

"Živi sad, ne jučer, ne sutra. Kad krenemo da padamo tek tada shvatimo šta je život. Osnov života je sreća. Ja sam svoju sreću našao u pisanju knjiga, to je moje spasenje svijeta. Slavimo život kroz umjetnost", rekao je Simić.

Prisutnima je objasnio i "kako mu uspijeva da razumije žene".

"Šta je žena ako ne sloboda. Ako voliš slobodu, tada voliš i ženu. Za ljubav i slobodu su rođene", istakao je Simić.

Poručio je i da je ovom vremenu u kojem živimo potrebna pobuna.

"Moramo da se borimo za ljudskost, za zagrljaj i za nježnost jer nema ko drugi. Često nismo svjesni ljepote oko sebe i u svom tom spektaklu i sjaju ovog današnjeg svijeta vidimo samo sebe, nikako drugog čovjeka. Ti koji traže trenutna zadovoljstva, oni ih nađu, ali im je duša prazna. Sve može da se popravi, samo ne može da se vrati onaj koji je zauvijek otišao. Zato čovjek treba stvarno da živi", poručio je Simić.

Stefan Simić je mladi, ali već etablirani pisac rođen 1989. godine u Paraćinu. Počeo je pisati sa 18 godina kako bi umirio svoj burni unutarnji svijet koji je primjećivao oko sebe i koji je neprestano reproducirao i rekonstruisao razne priče iz svakodnevnih situacija.