Od 30.9. do 2.10.
192

Stiže prvo izdanje festivala kulture "Sidranovi dani"

D. J.
Foto: Press
Povodom 80. godišnjice rođenja pjesnika, dramskog pisca, publiciste i scenariste Abdulaha Sidrana, od 30.9. do 2.10. 2024. u Sarajevu će biti održano prvo izdanje festivala kulture "Sidranovi dani".

Program organizuje Fondacija Sidran u suorganizaciji sa JU Bosanski kulturni centar KS i JU Kamerni teatar 55.

U okviru programa, posvećenog životu i djelu velikog bosanskohercegovačkog pjesnika i prozaiste, akademika Abdulaha Sidrana, između ostalog će 30. 09. u 20, 00 sati, u Kamernom teatru 55 biti izvedena predstava "Sjećaš li se Dolly Bell".

Nakon predstave, publici Kamernog teatra će se obratiti režiser Kokan Mladenović i direktor pozorišta, Senad Alihodžić.

Dan kasnije, 1. 10. u Galeriji “Gabriel”, u Kamernom teatru 55, u 19,00 sati, bit će svečano otvorena izložba portreta Abdulaha Sidrana "Sarajevska zbirka", autorice Suzanne Arbanas (SAD).

U srijedu, 2. 10., simbolično na Sidranov 80. rođendan, u saradnji sa Sarajevskim danima poezije, u 17,00 sati bit će upriličeno polaganje cvijeća na mezarju, a zatim, na prostoru pored Ferhadija džamije čitanje stihova iz poezije našeg čuvenog pjesnika i litaranog velikana. U okviru ovog programa posvećenog poetskoj dimenziji Abdulaha Sidrana, stihove će govoriti znameniti bosanskohercegovački pjesnici.

Prvo izdanje Sidranovih dana, bit će svečano zatvoreno premijernim prikazivanjem digitalizirane verzije filma "Otac na službenom putu", 02. 10. u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS, u 20, 00 sati. Prije projekcije filma, pozdravne riječi publici će uputiti, Jasmin Duraković, direktor JU BKC KS.

Ovaj kultni i višestruko nagrađivani film osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na Festivalu u Kanu 1985. godine, a bio je također nominovan i za nagradu Oskar Američke filmske akademije za najbolji film vanengleskog govornog područja. Godine 1985. osvojio je na Pulskom filmskom festivalu Veliku zlatnu arenu, te Zlatnu arenu za režiju, scenarij, glavnu mušku ulogu i glavnu žensku ulogu.

Film je nedavno digitalizovala producentska kuća Forum iz Sarajeva, a ovo će biti prvo prikazivanje obnovljene - restaurirane verzije filma koji je na ovaj način spašen od oštećenja (gubitak inteziteta boja i ogrebotina) koja se javljaju na kopijama filma usljed djelovanja zuba vremena.

U okviru Sidranovih dana, predviđen je i poseban popratni segment, 5. 10. u 17,30 sati u prostorijama Zajednice Albanaca u BiH u okviru kojeg će biti upriličeno čitanje poezije i razgovor o djelima Abdulaha Sidrana, a gost ovog programa će biti pjesnik Lulzim Tafa.

Isti dan, 5. 10. u Ateljeu figure, u 19,00 sati, bit će prikazana emisije "Figure" u kojoj su učestvovali Abdulah Sidran i Nenad Veličković. Specijalna gošća ovog programa bit će solistica Sarajevske filharmonije, Violeta Smailović-Huart.

Zbog ograničenog broja mjesta, za premijeru digitalizirane verzije filma "Otac na službenom putu" potrebno je preuzeti besplatne ulaznice koje će biti dostupne u digitalnoj verziji preko sistema karter.ba od srijede 25. 09. 2024., ili u biletarnici u Bosanskom kulturnom centru KS od utorka 24. 09. 2024. godine.

Karte za predstavu "Sjećaš li se Dolly Bell" se mogu nabaviti u redovnoj distribuciji Kamernog teatra 55. Ulaz na ostale festivalske programe je slobodan.

Abdulah Sidran (2. oktobar 1944 – 23. mart 2024) bio je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Nagrađivan za svoju poeziju i prozu, kako društvenim prizananjima, poput "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva, Nagradom slobode francuskog PEN centra, tako i mnogobrojnim književnim nagradama Udruženja književnika BiH, Zmajevom i drugim. A onda i filmskim nagradama za scenarija na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji.

Ratne 1994. bio je i član Žirija prestižnog filmskog festivala u Veneciji, koji je slavio, baš kao i Sidran, svoj 50. rodjendan. A tada je nastala i čuvena pjesma „Zašto tone Venecija“, koju je posvetio svom vršnjaku, predsjedniku tog Žirija, australskom reditelju Piteru Viru.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni su u Austriji, Francuskoj, Italiji. Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio je nagradu "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo".

Scenarista je filmova "Sjećaš li se Dolly Bell?", "Otac na službenom putu", reditelja Emira Kusturice, ”Kuduz” Ademira Kenovića. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu. Preminuo je u Sarajevu, 23. marta 2024. godine.