Režija Tomija Janežiča
59

Suptilna, kompleksna i krhka: Na sceni SARTR-a odigrana premijera predstave "Nije to to"

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) večeras je odigrana premijera predstave "Nije to to, studije Fausta", prema tekstu Simone Semenič, a u režiji Tomija Janežiča.

Prema riječima reditelja i direktora SARTR-a Aleša Kurta, ova predstava je projekt koji je povezao sve ove ljude u jednom posebnom periodu koji, kako kaže, od kraja devedesetih nisu doživjeli.

"Sam naslov 'Nije to to' se odnosi na grešku u stvaranju. U biti, to je pitanje koje je mene od početka najviše uzbuđivalo, nisam znao kako mu prići uopće, a to je: S obzirom na to da pojmovno artikulišemo smisao našeg postojanja i naše umjetnosti i traume koju proživljavamo, i kroz priču one se artikulišu i one dobijaju tačku, postavlja se pitanje - Da li neke stvari ne trebaju dobiti tačku? Da li neke stvari trebaju ostati nepojmljive? Da li iz nekih stvari ne bi trebalo praviti priču, jer onda kad smo je napravili, nekako smo sebe oslobodili nečega. Da li bi trebalo da sebe ne oslobađamo nekih stvari?", rekao je Janežič na jučerašnjoj press konferenciji u SARTR-u, opisujući predstavu.

Uloge u predstavi tumače: Selma Alispahić, Karmen Bardak, Maja Ranđić, Maja Salkić, Dunja Stojanović, Jelena Laban, Emina Muftić i Amila Terzimehić. U predstavi također učestvuju: Benjamin Konjicija i Gabrijel Lazić.

Produkciju potpisuju Aleš Kurt i Ishak Jalimam/Sarajevski ratni teatar (SARTR), Kraljevsko pozorište Zetski dom, Beogradsko dramsko pozorište i Međunarodni teatarski festival - Scena MESS.

Rezervacije ulaznica na broj 033 664 070 ili putem Facebook stranice SARTR-a. Nakon večerašnje premijere slijede još dva premijerna prikazivanja 8. i 9. jula u 20 sati.

Zbog epidemije Virusa COVID 19, broj mjesta je ograničen i u skladu sa svim preporukama.