Legendarni serijal
35

Suzanne Collins najavila petu knjigu "Igre gladi": Distopijski svijet koji nas je duboko potresao

N. V.
Suzanne Collins se još jednom vraća u opustošenu apokaliptičnu zemlju Panem, za potrebe novog romana "Igre gladi". Ovo će biti peta knjiga, a radnja će biti smještena 24 godine prije originalnog, prvog romana.

Scholastic je u četvrtak objavio da će "Sunrise on the Reaping", peti tom Collinsinog blockbuster distopijskog serijala, biti objavljen 18. marta 2025.

Nova knjiga počinje žetvom 50. Igara gladi, smještenih 24 godine prije originalnog romana Igara gladi, koja je izašla 2008. i 40 godina nakon Collinsove najnovije knjige "The Ballad of Songbirds and Snakes", koja je objavljena 2020. godine.

Inspirisana škotskim filozofom iz 18. vijeka i modernom pošasti dezinformacija. Collins se oslanjala na grčku mitologiju i rimske gladijatorske igre za svoje ranije knjige "Igre gladi". Ali za nadolazeći roman ona citira škotskog prosvjetiteljskog filozofa Davida Humea.

"Sa izlaskom sunca na žetvi, bila sam inspirisana idejom Davida Humea o implicitnom pokoravanju i, po njegovim riječima, 'lakoćom s kojom mnogi upravljaju nekolicinom'," rekla je Collins u izjavi.